Annons

Kirgizistans president: Jag tänker inte avgå

Mycket är oklart om den politiska röran i Kirgizistan efter parlamentsvalet i helgen. Men en sak verkar vara säker: president Sooronbaj Jeenbekov tänker inte avgå.
Kirgizistan • Publicerad 8 oktober 2020
Kirgizistans president Sooronbaj Jeenbekov, till vänster i bild, tillsammans med den ryske presidenten Vladimir Putin under ett besök i Ryssland den 28 september.
Kirgizistans president Sooronbaj Jeenbekov, till vänster i bild, tillsammans med den ryske presidenten Vladimir Putin under ett besök i Ryssland den 28 september.Foto: Mikhail Klimentjev/Sputnik/AP/TT
Demonstranter vid ett torg i Kirgizistan under onsdagen.
Demonstranter vid ett torg i Kirgizistan under onsdagen.Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Tidigare i veckan tvingades regeringen avgå efter att demonstranter fritagit landets korruptionsdömde expresident Almazbek Atambajev. Olika uppgifter kom om vem som var premiärminister och valkommissionen valde att ogiltigförklara det omstridda resultatet i valet. Minst en person har dödats och hundratals har skadats i oroligheterna.

Landet har i nuläget ingen tydlig politisk ledning.

Annons

Det valresultat som oppositionen ilsknade till emot och som nu ogiltigförklarats gick i Jeenbekovs favör. Men på torsdagen klargjorde Jeenbekovs kansli att en sak är säker: att presidenten frivilligt skulle avgå "är helt uteslutet" eftersom han för samtal med landets olika politiska krafter.

Samtidigt har presidenten inte setts till offentligt sedan i måndags.

Omurbek Suvanalijev är en av alla politiker som efter valet hävdar sig inneha olika befattningar i landet. Han säger sig vara säkerhetstjänstens chef, och till den ryska nyhetsbyrån Interfax uppger han att Kirgizistan har stängt gränserna med anledning av oroligheterna under den politiska revolten.

Gränsmyndigheterna bekräftade senare att den bestämmelsen har trätt i kraft.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons