Annons

IS-kvinnor misstänks för krigsförbrytelser

Två svenska IS-kvinnor och fyra barn, som utvisats av det kurdiska självstyret i norra Syrien, kom på torsdagen till Sverige.
Kvinnorna har anhållits misstänkta för krigsförbrytelser.
Samhälle • Publicerad 27 januari 2022
Två kvinnor som utvisats av det kurdiska självstyret i Syrien har anhållits misstänkta för krigsförbrytelser.Arkivbilden på flygplanet har ingen koppling till uppgifterna.
Två kvinnor som utvisats av det kurdiska självstyret i Syrien har anhållits misstänkta för krigsförbrytelser.Arkivbilden på flygplanet har ingen koppling till uppgifterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra misstänkta krigsförbrytelser", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

Tidigare bekräftade utrikesminister Ann Linde (S) att kvinnorna anlänt till Arlanda flygplats.

Annons

"Som Säkerhetspolisen förordat, har personal från UD, säkerhetspersonal och representanter från sociala myndigheter sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt", skriver hon i ett mejl till TT.

Barnen har omhändertagits av sociala myndigheter.

"De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar", skriver Linde.

I början av september förra året utvisades tre kvinnor som togs emot på Arlanda av svenska myndigheter efter att utrikesdepartementet bistått med resan.

Linde sade då att svenska myndigheter hade beredskap för att ta emot fler återvändare under hösten. UD ska bistå dessa IS-kvinnor på samma sätt som de första återvändarna, uppgav Linde.

Den 21 oktober togs tre kvinnor och åtta barn hemmahörande i Sverige emot av svenska myndigheter på Arlanda sedan de utvisats. Två av barnen var enligt Linde föräldralösa.

Säkerhetspolisen vill inte säga om någon av dem som återvänt tidigare klassats som säkerhetsrisk:

– Jag kan inte gå in på uppgifter om enskilda personer. Dels av integritetsskäl, dels kan det skada vårt arbete, säger presskommunikatör Karin Lutz..

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dödats i strider, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Det kan också finnas ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av dem som reste från Sverige var kvinnor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons