Uppfinningsrik blandning av uttryck i Vickleby

Lilla Galleriet i Vickleby: Lena Lundgren, keramik och broderi. Samt Tore och Brita Anhoff, Kristina Hjelte och Tage Nilson med måleri.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2005
Tage Nilsson: Fåren - Runsten.
Tage Nilsson: Fåren - Runsten.Foto: 
Lena Lundgren: Barnförbjudet.
Lena Lundgren: Barnförbjudet.Foto: 

Två helt skilda material, porslinslera och broderi kombineras på alla möjliga uppfinningsrika sätt i keramikern Lena Lundbergs utställning Lera och stygn. Ett slags korsbefruktning där inget material tar över utan presenteras jämbördigt i sitt uttryck. Hårt kombineras med mjukt, ibland blir ögat nästan lurat.

Med stygnen har Lena Lundgren fångat blommornas urformer som på olika sätt kombinerats med den tunna porslinsleran, kavlad på spets, i tavlor där porslin integrerats med broderi eller i små buketter samlade i en installation.

Att blanda papper i porslinsleran har möjliggjort den skira tjockleken

i hennes nya vaser. De är höga, likt ihoprullade spetsstycken med en öppning av kantat guld.

I de små ljuslyktorna är leran så tunn att ljuset lyckas skina igenom.

Två stora tavlor är täckta av broderi, kors och tvärs allt efter egna regler. Lysande färger blandas med mörka. Resultatet blir ett ikonisk bildspråk där trådarnas skimrande egenskaper tillför en ytterligare dimension.

I samlingar av små fyrkantiga porslinsskålar tecknas motiv på skålarnas botten i tunt organzatyg. Titthålen bjuder på minimala motiv, broderade i finurliga linjeteckningar, spontana ansiktsprofiler, knoppar och mönster med stor skicklighet.

I galleriets andra sal samsas fyra konstnärer om utrymmet.

Tage Nilsson har inspirerats av trakten kring Folkeslunda och Runsten. Med snabba och tvära penseldrag tecknar han sina naturalistiska motiv. Ladugårdsmotiven är uppbyggda med ett säkert perspektiv där skarpa streck ger ytterligare form åt arkitekturen. Färgerna är mustiga och stämningen impressionistisk, nästan drömmande.

Tore Anhoff ägnar uppmärksamheten åt landskap men har även blicken mitt i skogen. Små stigar slingar sig in i skogen och försvinner in i skogslandskapet. Det öländska landskapet kommer verkligen till sin rätt genom Anhoffs pensel. Här är det inte det solfyllda dagsljuset som kommer till tals, snarare den molningare eftermiddagens eller sensommarens dovare färger. Brita Ahnoff målar

i ljusare pastellfärger, blommor och grönska varvas och skapar ett inbjudande intryck.

Olika konstnärliga uttryck blandas på Lilla Galleriet i Vickleby. Med sprakande och behärskade färger ger Kristina Hjelte uttryck åt det känslosamma måleriet. Expressionistiskt och balanserat i kontrasterande färger som blått och ockra. Hon liksom ritar med färgen och skissar motivet så att man bara kan skymta vad det föreställer. I Strömmande vatten 1-2 forsar den klarblå färgen hit och dit och fyller duken med liv.

Anna-Karin Sandström

kultur@barometern.se

0480-591 00

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.