Uppemot 50 svenska barn fast i al-Hol
Den svenska IS-återvändaren försökte samla in pengar som hon uppgav skulle skickas till al-Hol – det största av flera kurdiskkontrollerade fångläger i norra Syrien där misstänkta IS-terrorister hålls. Här sitter enligt regeringen uppemot 50 barn med svensk anknytning fast tillsammans med sina mammor.
FN har vädjat till länder att ta hem medborgare med kopplingar till IS som tillfångatagits i Syrien och Irak. Men den svenska regeringen har sagt att vuxna som anslutit sig till terrorgruppen inte kan vänta sig någon hjälp.
Svårt åtala
Ett problem är att det kan bli svårt att ställa dem inför rätta i Sverige, eftersom lagstiftningen släpar efter. Exempelvis förbjöds terrorresor först 2016 – men de flesta reste 2014–2015, och kan alltså inte dömas enligt den lagen. Att utreda eventuella brott som skett i en annan del av världen innebär också stora utmaningar.
Vad gäller barn med svensk anknytning har regeringen sagt att den arbetar för att få hem föräldralösa barn. Det rör sig om mindre än en handfull. Förra våren hämtades sju föräldralösa barn från al-Hol till Sverige. Men i slutet av förra året misslyckades en liknande operation eftersom släktingar till barnen gömt dem i lägret.
Barn som fortfarande är tillsammans med sina föräldrar är det mer komplicerat att hjälpa. Svenska utrikesdepartementet kan inte tvångsomhänderta barn och föräldrarna har i regel inte velat lämna ifrån sig dem.
Hög andel kvinnor
Ibland kan föräldrarna till barnen också ha olika nationalitet, vilket gör att flera länders lagstiftning ska tas hänsyn till. Dessutom är det inte helt enkelt att fastställa identiteter eller ens säkert veta vilka som är föräldrar till barnen.
Mellan 2012 och 2016 reste omkring 300 personer från Sverige ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst IS. En ovanligt hög andel av dem var kvinnor, 24 procent, enligt en studie från Försvarshögskolan.
Ungefär hälften av dem som reste har återvänt till Sverige. Minst ett 50-tal tros ha dödats, men siffrorna är osäkra.