Annons

Ungern: Sverige och Finland kan räkna med oss

Sverige och Finland kan räkna med att Ungern snart godkänner ländernas Natoansökningar.
Nato • Publicerad 9 november 2022
Ungern, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, har ännu inte godkänt Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild.
Ungern, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, har ännu inte godkänt Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Alla 30 Nato-medlemmar måste ge grönt ljus för att Sverige och Finland ska släppas in i försvarsalliansen. Turkiet och Ungern är de enda länder som ännu inte sagt ja.

Målet är att godkänna de båda ländernas ansökan om medlemskap i Nato innan det ungerska parlamentet stänger för året, enligt Gergely Gulyas. Det innebär att en omröstning förväntas ske senast den 7 december.

Annons

– För oss är finländarna och svenskarna allierade, och precis som att vi kan räkna med våra allierade, kan de räkna med oss, säger Gulyas.

Ungerns regering har tidigare sagt att man har lämnat in ratificeringsdokumenten till parlamentet och att man förväntar sig ett ja.

Gergely Gulyas uppger att parlamentet bland annat måste hinna med en omröstning om nya antikorruptionslagar innan en omröstning i Natofrågan kan schemaläggas.

Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte i tisdags Ankara för ett möte om Nato med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons