Ungbo hjälpte Alfred att lämna sitt struliga liv

För Alfred Bartosch, 22 år, blev Ungbo vändpunkten i hans liv. För fem år sedan var han typisk strulig tonåring. Idag har han egen lägenhet, fast jobb, flickvän och bil.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2003

Alfred Bartosch var 17 år. Han hade ingen vettig skolutbildning och inga möjligheter att få jobb. Det var då han kom i kontakt med socialförvaltningens verksamhet Ungbo. Han fick bo i en lägenhet med Ungbo som kontraktsägare samtidigt som de hjälpte honom skaffa en arbetspraktik.

- Det var nervöst i början, men jag kände att de litade på mig, säger Alfred Bartosch.

Efter två praktikplatser fick han praktikplats hos GA Däck i Karlskrona. Där är han kvar som fast anställd.

Svårigheter att klara den egna ekonomin

Efter ungefär ett år tog Alfred Bartosch över hyreskontraktet. Men att bo i egen lägenhet när man saknar kunskap och erfarenhet av att ta ansvar är inte lätt.

- Jag hade ingen koll på pengar, säger han.

Han fick gå till stödgruppen på Ungbo för att få hjälp med att klara sin budget. Idag kan han till och med spara och lägga undan lite pengar.

Alfred Bartoschs planerar för sin framtid

I Alfred Bartoschs framtidsplaner ingår ett eget hus tillsammans med flickvännen, att avancera på jobbet och skaffa familj.

- Jag kan planera och det är en bekräftelse på att jag har lyckats, säger Alfred Bartosch som just nu är i Stockholm tillsammans med Ungbo för att delta i en stor mässa för socialarbetare, forskare och politiker.

Fotnot: Läs artikeln i sin helhet på pdf

Länkar: Läs mer om Ungbo på www.karlskrona.se under rubriken Socialtjänsten.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.