Annons

Unga vill se vänstersväng i Irland

Irlands traditionella tvekamp har blivit ett trekejsarslag.
Vänsternationalistiska Sinn Féin utmanar i lördagens parlamentsval, inte minst med hjälp av landets unga.
Irland • Publicerad 7 februari 2020
Andrew McGahon, Jack O'Donnell och bröderna Charles och Andrew Hendy manar invånarna i Dundalk att rösta på brödernas hiphopduo TPM. Fast egentligen stöder de vänsterpartiet Sinn Féin.
Andrew McGahon, Jack O'Donnell och bröderna Charles och Andrew Hendy manar invånarna i Dundalk att rösta på brödernas hiphopduo TPM. Fast egentligen stöder de vänsterpartiet Sinn Féin.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Irlands premiärminister Leo Varadkar i mitten, flankerad av näringslivsminister Heather Humphrey och finansminister Pascal Donohoe vid en pressträff i Carlow under torsdagen.
Irlands premiärminister Leo Varadkar i mitten, flankerad av näringslivsminister Heather Humphrey och finansminister Pascal Donohoe vid en pressträff i Carlow under torsdagen.Foto: Niall Carson/PA/AP/TT
Dundalk är en något bedagad gränsstad i norra delen av republiken Irland, med knappt 40 000 invånare.
Dundalk är en något bedagad gränsstad i norra delen av republiken Irland, med knappt 40 000 invånare.Foto: Wiktor Nummelin/TT
"Bättre med Sinn Féin" hävdar vänsterpartiet på sina skyltar inför parlamentsvalet på Irland.
"Bättre med Sinn Féin" hävdar vänsterpartiet på sina skyltar inför parlamentsvalet på Irland.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Valskyltar för konservativa Fine Gael och socialdemokratiska Labour i irländska Dundalk, strax söder om gränsen mot Nordirland.
Valskyltar för konservativa Fine Gael och socialdemokratiska Labour i irländska Dundalk, strax söder om gränsen mot Nordirland.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald kampanjar i Dublin inför lördagens parlamentsval i Irland.
Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald kampanjar i Dublin inför lördagens parlamentsval i Irland.Foto: Brian Lawless/PA/AP/TT

I kylig februarisol håller Dundalks mest kända hiphopare valmöte på Marknadstorget.

"Rösta på TPM", säger deras skylt – fast egentligen är det inte bandet de vill att folk ska rösta på i lördagens val.

Annons

– Vi vill få ut så många som möjligt för att rösta. Och inte på Fine Gael eller Fianna Fáil eller någon annan som förstört Irland på senare år, säger Charles Hendy.

I stället för de två traditionella storpartierna vill han och lillebror Andrew se en rejäl vänstersväng.

– Sinn Féin är kanske inte det bästa valet, men den bästa möjligheten för förändring i alla fall, anser Charles.

Hjälps av unga

Och många irländare verkar tycka likadant.

I den sista stora opinionsmätningen inför valet hamnar vänsternationalisterna i Sinn Féin i topp på 25 procent, före högerliberala Fianna Fáil på 23 och konservativa regeringspartiet Fine Gael på 20.

Mätningen från början av veckan var en rejäl skräll. Sinn Féin var visserligen störst i ett antal mätningar för några år sedan, då eurokrisen härjade som värst. På senare år har dock partiet backat rejält och på förhand var det få som trodde på en uppgång nu.

Bröderna Hendy har dock en förklaring: Irlands unga.

– Fler unga tänker rösta nu jämfört med tidigare, på grund av folkomröstningarna om (att tillåta) homosexuella äktenskap och aborter. Och de unga vill ha mer vänsterpolitik, hävdar Charles.

Varadkar varnar

De två folkomröstningarna 2015 och 2018 har bekräftat en irländsk vandring från att vara ett av Europas mest konservativa katolska samhällen till ett av de mer progressiva.

Nuvarande premiärministern Leo Varadkar är en av symbolerna, som öppet gay och med invandrarbakgrund. Ironiskt nog kan det nu leda till att han blir bortröstad, även om han in i det sista försöker vända Sinn Féins opinionsuppgång till sin fördel.

Annons

Ekonomin är i fara, varnar Varadkar.

– Allt gratis och en massa extra satsningar. Det är aprilskämtsekonomi och inget som vi kan chansa med i det här landet. Som folk har vi ett stort beslut att fatta, säger Varadkar på sin sista stora presskonferens inför valet.

Brexit spelar in

När Varadkar oväntat tidigt utlyste årets val hoppades han kunna surfa på en personlig framgångsvåg. 41-åringen har hyllats brett för sitt agerande under de senaste årens många turer kring brexit.

Det brittiska utträdet ur EU kommer att få stora konsekvenser för Irland, oavsett hur det går i årets förhandlingar om framtida handelsavtal mellan London och Bryssel.

Ihärdigt republikanska Sinn Féin kampanjar nu för att så fort som möjligt driva fram en folkomröstning om återförening av Nordirland.

De flesta av partiets unga väljare sätter dock helt andra frågor i förgrunden.

– Försök leva i Dublin eller ens i Dundalk när hyrorna är så höga. De unga tvingas åka utomlands för att söka jobb, säger Andrew Hendy i Dundalk.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons