Unga satsar på musiklivet

Nyheter • Publicerad 29 januari 2003
Richard Andersson och Niclas Nordström, två killar med stora visioner för Blomstermåla.
Richard Andersson och Niclas Nordström, två killar med stora visioner för Blomstermåla.Foto: 
På lördag är det konsert i Blomstermåla.
På lördag är det konsert i Blomstermåla.Foto: 

Rockringen. - Det som driver oss är musiken, men också viljan om att kunna erbjuda något annat än discon och discomusik. Vi vill spela den musik som annars inte får så stort utrymme, säger Richard Andersson.

Richard har tidigare arrangerat en årlig musikfestival, Ålemsrocken, med inriktning på punkmusik. Trots Ålems ringa storlek blev Ålemsrocken populär och uppmärksammad bland intresserade

i hela landet.

- Jag tror inte att det är så svårt att skaffa sig ett namn och när man väl har det är det lättare att göra det man vill. Det vi vill är att bygga oss ett namn, förklarar Richard.

Det nya projektet går under namnet Rockringen och huvudsatsningen ligger på svenska stora rock?n?roll-band.

- Det som skiljer sig mellan Ålemsrocken och det här projektet är storleken på banden, vi vågade inte satsa lika mycket då, förklarar Richard.

Arrangemang av denna kaliber kräver mycket av arrangörerna, något som Niclas och Richard är väl medvetna om. Det märks att de brinner för det de gör och att de är fullt medvetna om både risker och problem. De har än så länge fått tillstånd för att arrangera två spelningar. Under de två kvällarna ska de bevisa att de klarar av att axla det ansvar som ligger för dem. Polisen vill se ett positivt resultat där fylla och bråk inte blir en del av facit.

- Vi hoppas verkligen att den första spelningen ska gå jämt ut så att vi får en andra chans. Det står lite och faller på det första arrangemanget, det får verkligen inte gå fel. Men vi tror att det finns ett stort intresse för rockmusik. Har alla musiken som gemensamt intresse gynnar det gemenskapen. Man slåss inte med folk som är där för samma sak som en själv, lika lite som man slår folk som spelar i samma hockeylag, säger Niclas Nordström.

Om första spelningen visar sig bli ett fiasko kommer Richard och Niclas att få betala kalaset ur egen ficka. En tanke som förmodligen inte känns alltför angenäm. Men killarna är optimistiska och deras planer är stora.

- Vi har haft kontakt med band som Hellacopters, Randy, The Hives, The Sounds och Millencolin. Men det krävs ju att de första gångerna går bra för att vi ska kunna fortsätta med våra arrangemang, säger Richard.

- Om allting går bra de första två spelningarna lovar jag att riktigt stora band kommer att infinna sig på scenen senare i år. Det enda vi kan hoppas på är att folket stödjer oss. Det känns bra att satsa så pass mycket på det här, fortsätter Richard.

Förutom liveakterna kommer pizzaförsäljning, skivdistrubition och PR-bord att finnas på plats. Trots att alkoholtillståndet drogs in till den första spelningen hoppas killarna på att kunna locka till sig den äldre publiken.

- Vi behöver ju en gång på oss för att visa att det här inte är något disco för högstadieungdomar. Men än är inte sista ordet sagt vad det gäller pubtillstånd för dem som är över 18 år, säger Niclas.

Trots att tyngdpunkten ligger på stora och etablerade band inom rockscenen ger arrangemangen även lokala band och demoband en unik möjlighet att spela för en större publik.

- Lokala band kommer att få spela under kvällarna. Även om man kanske inte tror sig passa in musikmässigt så är det inget problem så länge man kan göra ett bra och tight framförande, berättar Richard.

Det är inte bara genom scenframträdanderna som den lokala scenen främjas under Rockringens arrangemang.

- Eftersom det är musikarrangemang vi anordnar tycker vi att det är självklart att garderobsavgiften ska gå till att främja det lokala musiklivet, förklarar Richard.

Att som band eller musikförening stå

i garderoben under en kväll kan ge en stor knuff framåt. Pengar som skulle kunna finansiera replokalshyran, nya instrument eller till och med en studioinspelning är en attraktiv lön för en kväll.

Som utomstående kan man påverka utbudet genom att önska band, skicka in demos och inte minst komma på spelningarna.

Om du vill veta mre kan du gå in på www.rockringen.nu

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.