Nöje & Kultur

Ung begåvad konstnär belönas

Nöje & Kultur Artikeln publicerades

Uddenberg-Nordingska Stiftelsen delar ut en belöning för unga lovande konstnärer och kulturarbetare. Isabelle Lindh Färnstrand får ta emot 25 000 kronor.

Uddenberg-Nordingska Stiftelsen bildades 1983 enligt Maja Uddenberg-Nordings testamente och med kvarlåtenskapen som bas. Maja Uddenberg-Nording drev Bo Pensionat i??Vickleby på Öland och maken, William Nording, samlade många konstnärskollegor som kom att bo och måla på pensionatet. Stiftelsen har under åren delat ut stipendier och bidrag för drygt 2,6 miljoner kronor till konstnärer, företrädesvis med Ölands­anknytning.
Nu delar stiftelsen för första gången ut en konstnärs- och kulturbelöning på 25 000 kronor för unga lovande konstnärer och kulturarbetare. Belöningen går till 22-åriga Isabelle Lindh Färnstrand från Västerås som nyligen avslutade sin utbildning på Ölands konstskola II på Ölands folkhögskola och till hösten börjar på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon tilldelas priset för sina rumsliga installationer, uppbyggda av metall, glas och metalltrådar.
– Jättekul och overkligt. De här pengarna ger mig möjlighet att gå upp i storlek. Jag gör installationer där jag vill bygga in rummet i installationen, så det blir mycket, stora och dyra material.
Ur stiftelsens motivering: På skolans elevutställning på Kalmar konstmuseum, presenterar hon ett urdjur, en magisk vinghäst, vars ålderstigna skelett lyfter på gnistrande vingar, omgiven av lysande trådar som månstrålar. Förtrollande skönt.