Annons

Underhållande och smärtsam pjäs om systrars minnen

Riksteatern, Scen: Nybro Folkets hus, Föreställning: Minnen av vatten av Shelagh Stephenson, Regi: Marcus Groth, Scenografi: Katrin Brännström, Medverkande: Cecilia Nilsson, Pia Oscarsson, Jonna Arb, Anna-Carin Franzén, Johan Hederberg och Ola Wahlström.
Visas även i Kalmar den 17 och 18 mars.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2005

Man ärver drag av sin mamma vare sig man vill eller inte. Och vare sig man är medveten om det eller inte. Det kan vara en gest, en egenskap eller kanske bara ett minne.

Det konstaterar dramatikern Shelagh Stephensen i sin pjäs Minnen av vatten, som handlar om tre döttrar som återförenas på sin mammas begravning.

Annons

Säkert är det också så. Men de tre vuxna döttrarna i pjäsen har alla olika minnen av mamman och barndomen.

Mellansystern, läkaren Maria, för övrigt lysande gestaltad av Cecilia Nilsson, har det ytligt sett gått bra för. Hon har gjort karriär, men hon bär på ett tungt minne. I tonåren fick hon ett barn som mamman tvingade henne att lämna bort för hennes egen skull.

Den äldsta systern Theresa driver en hälsokostaffär som ett slags skydd mot döden, och den yngsta systern Catrin är nervig av

längtan efter en kärlek som hon aldrig tycks hitta.

Det är en spännande pjäs om hur en mamma formar sina döttrar, och om syskonrivalitet och kärlek.

Tonen i pjäsen är ytligt lättsam, men smärtan finns hela tiden under ytan och kan när som helst bryta igenom.

Regissören Marcus Groth balanserar skickligt hela tiden föreställningen mellan ett ytligt lättsamt tonläge och systrarnas ångestfyllda känslor. Det är nämligen en humoristisk och underhållande pjäs med svarta sorgkanter.

Den engelska dramatikern Sleker har en omstridd vetenskaplig teori om att vatten har ett minne. Teorin går ut på att vatten kan bära spår av ämnen som det varit i kontakt med trots att varje molekyl genom utspädning lösts upp och försvunnit.

Uppsättningen är gjord av gruppen Zubqult, som består av fem skådespelerskor som vill göra teater med en mångfacetterad kvinnosyn. Minnen av vatten var deras första projekt, och man kan konstatera att de lyckats mycket bra i sin målsättning.

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons