Annons

Ukraina till Scholz: Kriget ingen lekstuga

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz är fortfarande sur över att landets president i april fick nobben av Ukraina. Nu reagerar Ukraina och påminner Scholz om att det pågår ett krig.
Ukraina • Publicerad 4 maj 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Friedrich Merz, tyska kristdemokraterna CDU:s partiledare, är i Kiev där han bland annat träffar Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal.

Därmed åker oppositionsledaren till Ukraina innan förbundskansler Olaf Scholz har gjort det. Han vägrar fortsatt att bege sig till det krigsdrabbade landet innan president Frank-Walter Steinmeier välkomnas dit.

Inte välkommen

Annons

Presidenten skulle i mitten av april ha åkt till Kiev tillsammans med sina motsvarigheter i Polen och de baltiska länderna för att skicka en "signal om stark solidaritet" med Ukraina. Men då fick Steinmeier veta att han inte var välkommen.

Anledningen var enligt Ukraina att den tyske presidenten främst har en ceremoniell roll. Och Ukraina ville bara träffa Scholz.

Nästan tre veckor senare har Scholz inte glömt att hans landsman fick nobben.

– Det kan inte fungera så att ett land som ger så mycket militär hjälp, så mycket finansiell hjälp … och sedan bara säga att det landets president inte får komma, sade Scholz i en lång intervju i tyska tv-kanalen ZDF på måndagen.

– Så kan man bara inte göra.

Oförändrad syn

Scholz ord fick Ukrainas ambassadör i Berlin, Andrij Melnyk, att reagera.

– Det här handlar om det mest brutala utrotningskriget sedan nazisterna invaderade Ukraina, det är inte någon lekstuga, säger Melnyk och lägger till att Scholz "inte är så statsmannalik".

Scholz säger att han kände till Merz resa och att han ska informeras om dennes möten med ukrainska politiker när han kommer hem. Förbundskanslern betonar också att resebråket inte ändrar Tysklands syn på kriget.

– Ryssland får inte vinna, och Ukraina får inte förlora, sade han i ZDF.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons