Annons

Ukraina säger sig ha återtagit oljeplattformar

Ukraina säger sig ha återtagit kontrollen över olje- och gasplattformar i Svarta havet, enligt ett uttalande från Kievs militära underrättelsetjänst.
De så kallade "Bojkotornen" har varit under rysk kontroll sedan 2015.
Ukraina • Publicerad 11 september 2023
En ukrainsk soldat i Bachmut. Arkivbild.
En ukrainsk soldat i Bachmut. Arkivbild.Foto: Libkos/AP/TT

Ukraina hävdar att man återtagit kontroll över flera borrplattformar och riggar i Svarta havet i vad landet kallar "unik operation".

Uppgifterna från Kiev, som inte bekräftats av oberoende källor, gör också gällande att en strid mellan ukrainska specialstyrkor på båtar och ett ryskt stridsflygplan har ägt rum under en fas i operationen och att det ryska planet "träffats och tvingats retirera".

Hävdar framsteg

Annons

Ukraina hävdar också på måndagen "begränsade framsteg" i de södra och östra delarna av landet.

Bland annat säger man sig ha återtagit mark i striderna om staden Bachmut i Donetsk.

“Omkring två kvadratkilometer befriades i det här området under veckan. Totalt har 49 kvadratkilometer redan återtagits nära Bachmut sedan motoffensiven började", säger landets biträdande försvarsminister Hanna Maljar i ett uttalande.

Längre söderut har de ukrainska styrkorna tagit sig in i byn Opytne, i närheten av staden Avdijivka, enligt Maljar.

Drönare i Ryssland

Samtidigt påstod Kreml tidigt på måndagsmorgonen svensk tid att två drönare från Ukraina skjutits ned i Belgorod-regionen.

"Luftvärnssystemet förstörde två obemannade luftfarkoster över Belgorod", skriver det ryska försvarsdepartementet på Telegram.

Enligt regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov har nedskjutningen skett i närheten av ett bostadshus, men ingen person kom till skada.

Sedan Kiev inledde sin motoffensiv i juni har en våg av drönarangrepp sköljt över Ryssland, inklusive Moskva.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons