Annons

Ovisst läge efter evakueringen från stålverket

Ukrainas militärledning har förklarat stridsuppdraget i Mariupol avslutat. Beskedet kom efter att över 260 ukrainska soldater evakuerats från det belägrade stålverket i staden.
Nu väntar ett ovisst arbete för att rädda den kvarvarande styrkan och få till en fångutväxling.
Ukraina • Publicerad 17 maj 2022
Två skadade ukrainska soldater i stålverket i Mariupol. Bilden är distribuerad av Azovregementet.
Två skadade ukrainska soldater i stålverket i Mariupol. Bilden är distribuerad av Azovregementet.Foto: Dmytro 'Orest' Kozatskyj/AP/TT
Den västra delen av stålverkskomplexet syns här på en satellitbild från i torsdags.
Den västra delen av stålverkskomplexet syns här på en satellitbild från i torsdags.Foto: Maxar/AP/TT
Två män undersöker ett ryskt helikoptervrak i byn Malaya Rohan i Charkivregionen.
Två män undersöker ett ryskt helikoptervrak i byn Malaya Rohan i Charkivregionen.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

"Det 83 dagar långa försvaret av Mariupol kommer att gå till historien som det tjugoförsta århundradets Thermopyle", skriver Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Twitter i en anspelning på hur en liten styrka spartaner stod emot en persisk armé år 480 före vår tideräkning.

Bussar med ukrainska soldater, många lastade på bårar, rullade ut från stålverket Azovstal sent i måndags. 53 svårt skadade soldater i det omtalade Azovregementet fördes till ett sjukhus i ryskkontrollerade Novoazovsk, strax öster om Mariupol. 211 ytterligare soldater transporterades till ett annat ryskkontrollerat område, enligt Ukraina.

Annons

Enligt det ryska utrikesdepartementet är det totalt 265 soldater som "lagt ner vapnen och gett upp", skriver AFP.

Ukraina försöker nu få till en fångutväxling med Ryssland för att få hem soldaterna, enligt Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar.

– Mariupols försvarare har till fullo utfört alla uppdrag som tilldelats av kommandot, säger hon, skriver AP.

"Grusade Rysslands plan"

Både för de evakuerade soldaterna och de ukrainska soldater som är kvar i Azovstal – som sedan länge är omringat av ryska styrkor – väntar ett ovisst öde.

Runt 600 ukrainska soldater tros ha befunnit sig i stålverket den senaste tiden, skriver Reuters. Exakt hur många som är kvar är oklart.

Enligt den ukrainska armén har den lilla försvarsstyrkan, genom att hålla stånd i flera veckor, hindrat omkring 20 000 ryska soldater från att omgrupperas till andra krigsskådeplatser. Den ryska framryckningen mot den viktiga staden Zaporizjzja ska ha fördröjts.

"Azovstals försvarare grusade Rysslands plan att erövra östra Ukraina", skriver Mychajlo Podoljak på Twitter.

"Detta har helt ändrat krigets gång."

Oklar status på soldater

Ukraina har antytt att det kan komma fler evakueringar.

– Jag vill betona: Ukraina behöver sina ukrainska hjältar vid liv, sade president Zelenskyj i sitt tal under natten mot tisdagen.

Annons

Kremls talesperson Dmitrij Peskov vill inte kommentera vilken status de evakuerade soldaterna ges, om de kommer att behandlas som krigsförbrytare eller krigsfångar, rapporterar BBC.

Men enligt Peskov har president Vladimir Putin garanterat att soldaterna kommer att behandlas enligt "relevant internationell lag".

Samtidigt har den ryska dumans talesperson Vjatjeslav Volodin sagt, utan att nämna just Azovstal, att "nazistiska brottslingar inte bör vara en del av en fångutväxling", skriver AFP. Ryssland har vid upprepade tillfällen anklagat ukrainska soldater, inte minst inom Azovregementet, för att vara nazister.

Rysslands åklagarmyndighet vill dessutom att landets högsta domstol ska stämpla Azovregementet som en terroristorganisation, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax. Domstolen tar upp ärendet den 26 maj.

Analytiker vid den USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) tror att Kreml kan tänka sig att släppa ut de återstående försvararna av stålverket i Mariupol.

Antagligen vill Ryssland öppna stadens hamn, något som hindras av minor och åtminstone ett sjunket ukrainskt fartyg.

Fakta: Azovregementet

När kriget i östra Ukraina bröt ut 2014 var den ukrainska försvarsmakten illa rustad, varför ett stort antal frivilligförband bildades.

Ett av dessa, Azovbataljonen, bildades i kuststaden Berdjansk. Namnet kom från Azovska sjön. Bland grundarna fanns flera högerextremister och nynazister.

Azov gjorde sig ett namn genom striderna om kuststaden Mariupol under våren och sommaren 2014.

Bataljonen upptogs i Ukrainas reguljära styrkor och bytte namn till Azovregementet och blev en del av nationalgardet.

Samtidigt gick grundarna vidare och startade den politiska Azovrörelsen med det högerextrema partiet Nationalkåren. Rörelsen och regementet är i dag två separata fenomen.

I rysk propaganda utnyttjas regementets förflutna som "bevis" för att Ukraina styrs av nazister. I själva verket utgör Azovregementet endast en bråkdel av det ukrainska försvaret.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons