Annons

Uppgift: Ukraina bakom explosioner på Krim

Kraftiga explosioner har inträffat vid en rysk militärbas på Krim. Ryssland meddelar att orsaken utreds.
En ukrainsk källa säger till The New York Times att en ukrainsk attack orsakade detonationerna.
Ukraina • Publicerad 9 augusti 2022
Rökmoln syns från en strand i närheten efter explosionerna vid en rysk militärbas på den ockuperade Krimhalvön.Foto: TASS/TT

En serie kraftfulla explosioner hördes från basen på den ockuperade Krimhalvön, och videor på sociala medier visar semesterfirare som flyr från en strand i panik när stora svarta rökmoln stiger mot himlen.

En rådgivare till den av Ryssland tillsatte guvernören Sergej Aksjonov bekräftar att explosioner har skett i närheten av den ryska basen Saki, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

Annons

Det ryska försvarsdepartementet uppger att explosionerna i ett ammunitionslager inte föregicks av någon beskjutning, rapporterar Interfax. Nyhetsbyrån hänvisar till en icke namngiven källa vid departementet som säger att det sannolikt är en olycka, orsakad av bristande brandsäkerhet.

Ukraina: Vi låg bakom

Ukraina har inte officiellt kommenterat händelsen, men en källa inom Ukrainas militär säger till The New York Times att ukrainska styrkor låg bakom explosionerna. Personen säger inte hur attacken genomfördes men hävdar att man använt sig av en ukrainsktillverkad anordning.

Enligt Aksjonov har ett område spärrats av efter explosionerna, och sjukvårdspersonal har varit på platsen. En person ska ha avlidit och flera skadats.

Ryssland annekterade Krim från Ukraina 2014, i strid med internationell rätt. Halvön har hittills besparats bombningar och artilleribeskjutning i striderna som förts sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

Strider nära Donetsk

På fastlandet rapporteras om strider från samhällen vid fronten nära staden Donetsk i östra Ukraina.

– Situationen i regionen är spänd – beskjutningen är konstant vid hela frontlinjen. Fienden använder sig även mycket av luftangrepp, säger regionens guvernör Pavlo Kyrylenko, i ukrainsk tv.

Ukraina uppger att minst 3 000 personer har evakuerats från regionen Donetsk sedan beslutet om obligatorisk evakuering av civila i regionen infördes.

– Under de senaste sex dagarna har mer än 3 000 medborgare evakuerats, bland dem nästan 600 barn och 1 400 kvinnor. Obligatoriska evakueringar fortsätter, säger presidentens stabschef Kyrylo Tymosjenko.

350 000 kvar i Donetsk-regionen

Kiev uppger att evakueringarna från regionen, som ligger i östra Ukraina, inleddes eftersom regeringen inte tror sig att kunna förse den med värme under de kalla vintermånaderna.

Tymosjenko säger att runt 1,3 miljoner människor evakuerats från Donetsk sedan det ryska anfallskriget i Ukraina inleddes.

– Nu befinner sig en befolkning på 350 000, varav 50 000 barn, i regionens territorium, säger Tymosjenko.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons