Annons

Ukraina hävdar stabilare läge i Bachmut

Ukraina är på väg att "stabilisera" situationen i Bachmut, där striderna rasat i månader. Underrättelserapporter uppger samtidigt att de ryska attackerna mot staden i stort sett avstannat.
Ukraina • Publicerad 25 mars 2023
Ukrainska soldater vid fronten i Bachmut. Bilden är från tidigare i veckan.
Ukrainska soldater vid fronten i Bachmut. Bilden är från tidigare i veckan.Foto: Libkos/AP/TT

"Tack vare enorma uppoffringar från de väpnade styrkorna är vi på väg att stabilisera situationen", skriver general Valeryj Zaluzhnyj, chef för Ukrainas väpnade styrkor, i ett inlägg på Facebook.

Samtidigt skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste rapport att de ryska attackerna i Bachmut i stort sett har avstannat. Att striderna inte länge är lika intensiva beror enligt departementet främst på att de ryska styrkorna är extremt utslitna. Samtidigt har det ryska läget förvärrats av den frostiga relationen mellan Kreml och Wagnergruppen, vars legosoldater strider i Bachmut.

Tömd på civila

Annons

Striderna om Bachmut i regionen Donetsk har pågått i månader och beskrivs ofta som de hårdaste och blodigaste sedan krigets start. Både den ukrainska och den ryska sidan har förlorat betydande resurser i kampen om staden. Enligt bedömare överskrider dock stadens symboliska värde vida det strategiska.

Staden, som tidigare hade omkring 70 000 invånare, är nu i stort sett helt tom på civila efter månader av hårda strider mellan ryska och ukrainska styrkor.

Ukrainsk offensiv

Tidigare i veckan hävdade en ukrainsk general att Ukraina "snart" kommer att gå till motoffensiv i Donetsk. Ryssland är fortsatt inställda på att inta Bachmut till vilket pris som helst – trots betydande förluster i manskap, utrustning och styrka, uppgav general Oleksandr Syrskyj i ett inlägg på Telegram.

"Mycket snart kommer vi att dra nytta av den här möjligheten, som vi gjorde i närheten av Kiev, i Charkiv, Balaklija och Kupjansk", skrev han, syftandes på tidigare lyckade ukrainska motoffensiver.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons