Annons

Hämndbudskap på ryska drönare: "För Kreml"

Ryssland utförde omfattande drönarattacker mot Ukraina under natten till torsdagen. Enligt Ukraina blottar budskap som klottrats på de nedskjutna drönarna ett ryskt hämndmotiv.
Ukraina • Publicerad 4 maj 2023
Förbud mot drönarflygningar har införts i Moskva efter den påstådda ukrainska drönarattacken mot det ryska makthögkvarteret Kreml den 3 maj.
Förbud mot drönarflygningar har införts i Moskva efter den påstådda ukrainska drönarattacken mot det ryska makthögkvarteret Kreml den 3 maj.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland avfyrade enligt Ukraina fler än 20 attackdrönare mot Ukraina, många av dem mot huvudstaden Kiev, under natten mot torsdagen. 18 av dem sköts ned av ukrainskt luftvärn, hävdar Ukrainas flygvapen.

Enligt Ukraina är det den tredje dagen i rad som huvudstaden attackeras. Det beskrivs som de mest omfattande anfallen mot Kiev sedan årets start.

Annons

Några av de drönare som slog ned i Ukraina under natten uppges ha burit budskap med hänvisning till onsdagens påstådda mordförsök på Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar flera medier.

"För Kreml"

På bilder som släppts av Ukrainas armé, och som bland annat publicerats av CNN, syns texten "för Kreml" klottrad i blå tusch på en drönares stjärtparti. Andra kraschade drönardelar uppges ha haft texten "för Moskva". Vrakdelarna ifråga ska ha landat i ukrainska Odessa.

Enligt Ukraina avfyrades totalt 15 ryska drönare av den iransktillverkade typen Shahed mot Odessa under natten.

Anklagelser tillbakavisas

Ukraina har förnekat all inblandning i den påstådda attacken mot Kreml tidigt på onsdagsmorgonen, som Moskva beskriver som ett mordförsök på Vladimir Putin. Stora delar av omvärlden ställer sig skeptiska till de ryska utspelen om den påstådda attacken och en rad experter anklagar Ryssland för att själva ha iscensatt den.

Under torsdagen anklagade Moskva Washington för att ha planerat attacken mot Kreml, något som tillbakavisades snabbt av Vita huset.

– Vi hade ingenting att göra med det här, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, till mediebolaget MSNBC.

– Peskov ljuger bara där, rent och skärt, fortsätter han och syftar på Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons