Annons

Ukraina: Diplomati troligare än upptrappning

Det är större chans att krisen i och omkring Ukraina blir löst genom diplomati än med en militär upptrappning, enligt Ukraina.
Samtidigt varnar USA för att Ryssland ytterligare intensifierar förberedelserna för en invasion.
Ukraina • Publicerad 6 februari 2022
En ukrainsk soldat i en skyttegrav i Donetsk-regionen. Arkivbild.
En ukrainsk soldat i en skyttegrav i Donetsk-regionen. Arkivbild.Foto: Andriy Dubchak/AP/TT

Ukraina är inte förvånat över den ryska upptrappningen, och står redo vid en militär konflikt.

Men troligast av allt är att krisen får en diplomatisk lösning. Det budskapet skickade landets ledning ut via flera kanaler på söndagen. Först från rådgivare till president Volodomyr Zelenskij, senare via utrikesminister Dmytro Kuleba.

Annons

"Tro inte på de apokalyptiska spådomarna. Olika styren har olika scenarier och Ukraina är redo för dem alla", twittrade Kuleba och fortsatte:

"Ukraina har i dag en stark armé, aldrig tidigare skådat internationellt stöd och folket har en tilltro till sitt land. Det är fienden som borde frukta oss".

"Kan komma när som helst"

Från USA kom samtidigt ett helt annat budskap. President Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger till CBS News att en rysk invasion kan komma vilken dag som helst, "så tidigt som i morgon", och att Ryssland skulle kunna inta Kiev inom timmar.

En attack skulle enligt Sullivan kunna innebära uppemot 50 000 civila döda, men också betydande ryska förluster.

Att USA har sänt trupper till östra Europa innebär däremot inte att USA vill starta ett krig.

– VI har skickat trupper till Europa för att försvara Nato, säger han till Fox News.

Välkomnas av Polen

Under söndagen landade hundratals amerikanska elitsoldater i sydöstra Polen nära gränsen till Ukraina. På lördagen kom en första grupp amerikanska soldater till Polen och de redan anlända kommer under de närmaste dagarna att få sällskap av ytterligare hundratals soldater.

De är en del av de runt 3 000 soldater som Washington meddelat att de ska skicka till östra Europa.

Och de välkomnas av Polen.

– Avskräckningsmedel och solidaritet är det bästa svaret på Moskvas aggressiva politik, det aggressiva försöket att återuppbygga det ryska imperiet, säger försvarsminister Mariusz Blaszczak.

De senaste månaderna har Ryssland förstärkt sin militära närvaro kraftigt vid gränsen mot Ukraina, och enligt flera källor befinner sig för närvarande mer än 100 000 ryska soldater där.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons