Annons

Ugandaelever återvänder efter närmare två år

Uganda • Publicerad 10 januari 2022
En skolvakt kontrollerar temperaturen på återvändande skolbarn i Uganda.
En skolvakt kontrollerar temperaturen på återvändande skolbarn i Uganda.Foto: Hajarah Nalwadda/AP/TT

Ugandas elever har inte kunnat gå till skolan under närmare två års nedstängning på grund av coronapandemin. Men på måndagen kunde miljoner skolbarn återvända till klassrummen, efter 83 veckors frånvaro.

– Jag är så lycklig, jag har saknat skolan, mina lärare, mina vänner och mina studier, säger tioåriga Nawilah Senkungu till nyhetsbyrån AP.

Annons

Vid skolporten väntade personal, som kontrollerade att ingen av eleverna hade feber. Ansiktsmask är obligatoriskt, men trängseln inne i klassrummet är fortsatt stor.

Ugandas utbildningsminister John Muyingo meddelar att samtliga elever ska förflyttas uppåt en årsklass när de nu återvänder.

Många föräldrar hade redan före coronapandemin svårt att betala skolavgifter, och ekonomiskt trångmål på grund av virusspridningen har inte gjort det lättare. Utbildningsministern varnar därför skolor från att ta ut en högre avgift än den som rådde före pandemin och hotar med bestraffning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons