Annons

Uppgifter: EM i fotboll skjuts upp till 2021

Med tre månader kvar till fotbolls-EM kallar europeiska fotbollsförbundet (Uefa) till krismöte med anledning av coronaviruset.
Franska sporttidningen L'Équipe skriver att EM kommer att skjutas upp till 2021. Från Uefas håll låter det annorlunda.
"Förhoppningen är att EM kan genomföras som planerat", skriver vice ordföranden Karl-Erik Nilsson till TT.
Fotboll • Publicerad 12 mars 2020
Uefa håller krismöte nästa vecka med anledning av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Uefa håller krismöte nästa vecka med anledning av coronavirusets spridning. Arkivbild.Foto: Thanassis Stavrakis

Uefa har bjudit in representanter för samtliga 55 medlemsförbund samt ligornas, klubbarnas och spelarnas olika intresseorganisationer till en videokonferens på tisdag nästa vecka, enligt ett pressmeddelande från Uefa.

På agendan står bland annat frågan hur man ska hantera herr-EM i sommar liksom det pågående Champions League-spelet.

Annons

Tisdagens Champions League-matcher mellan Manchester City och Real Madrid samt Juventus–Lyon skjuts upp.

Beskedet kommer sedan spelare från Real Madrid och Juventus försatts i karantän.

EM nästa år

Hur nationella ligorna bör agera finns också på dagordningen för Uefa.

Franska L'Équipe, som hänvisar till tidningens källor, skriver att Uefa kommer att besluta att pausa vårens Champions League och Europa League, samt att man ska skjuta fram EM till nästa år.

På så sätt ska man eventuellt kunna spela klart klubblagsturneringarna under sommaren.

Ett sådant beslut måste dock förankras hos Uefas internationella motsvarighet, Fifa, då det finns ett klubblags-VM inplanerat nästa sommar. Herr-EM skulle då dessutom kunna komma att krocka med dam-EM som avgörs i England under sommaren 2021.

Särskild arbetsgrupp

Hittills har Uefa valt att inte säga något om riskerna att EM, som avgörs på tolv olika spelorter runtom i Europa, måste skjutas upp, flyttas eller rentav ställas in.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är vice ordförande i Uefa. Han säger att man följer utvecklingen noga och har en särskild arbetsgrupp med fokus på coronarelaterade frågor. Men att skjuta upp EM är inte aktuellt i nuläget, skriver han i ett sms till TT.

"Utvecklingen följs dag för dag och i nära dialog med såväl WHO (Världshälsoorganisationen) som nationella myndigheter. När det gäller sommarens EM som startar den 12 juni finns inga förändrade planer i nuläget utan förhoppningen är att tävlingarna kan genomföras som planerat", skriver Nilsson.

"Förhoppningen är, med tanke på att EM ligger nästan tre månader bort, att det stora coronahotet som vi ser i dag ska ha klingat av i tillräcklig omfattning för att EM ska kunna genomföras. Men det gäller att följa utvecklingen dag för dag."

Två spanskitalienska Europa League-möten som skulle ha avgjorts den här torsdagen har redan skjutits upp: Inter–Getafe och Sevilla–Roma. Spanska Getafe har vägrat att resa till Italien, ett av länderna som har drabbats hårdast av coronaviruset, och Roma kan inte resa ut från Italien på grund av restriktioner.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons