Uddevallamordet: Nekar trots makabert fynd

Mannen säger sig inte veta vad som hänt 17-åriga Wilma, trots att en kroppsdel hittats gömd i hans lägenhet.
Nu åtalas 23-åringen för mord och brott mot griftefriden.
Hans försvarare kritiserar utredningen.
Brott • Publicerad 13 maj 2020
Avspärrningar i samband med försvinnandet. Arkivbild.
Avspärrningar i samband med försvinnandet. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Tusentals personer engagerade sig i sökandet efter 17-åriga Wilma i Uddevalla i höstas. Några dagar efter försvinnandet greps hennes pojkvän, en nu 23-årig man.

Han har hela tiden nekat till brott, trots att utredarna vartefter kunnat rada upp bevis mot honom. Grannar har berättat om att de hört kvinnoskrik från lägenheten och det fanns också omfattande blodspår i bostaden, inklusive på en större kökskniv.

Det tydligaste är dock en kroppsdel som hittades väl inpackad i en väska i lägenheten.

– Spåren som man kunde säkra på emballaget, eller förpackningen, ger starka misstankar att det är den här mannen som orsakat mordet, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Inga svar

Varken när de anhöriga sökte upp honom dagarna efter försvinnandet eller under något av förhören efter gripandet har 23-åringen dock berättat något om vad som hänt.

I stället hävdar han att Wilma lämnat lägenheten efter ett bråk och att det måste ha varit någon annan som mördat henne och gömt kroppsdelen i hans bostad.

Hans försvarare Beatrice Rämsell är kritisk till hur polisutredningen genomförts.

– Vi får inga svar om vad som har hänt, inget om hur hon dött. Det finns inga besked om det i utredningen, säger hon.

TT: Har din klient lämnat någon sorts förklaring till att en kroppsdel hittades i lägenheten?

– Han vet inte säkert utan har bara gett olika möjliga förklaringar och det är ju att någon annan skulle ha placerat den där, säger Beatrice Rämsell.

– När det här har hittats har han ju varit anhållen och häktad i närmare tio dagar.

Slog larm

Pojkvännen, som enligt en mindre sinnesundersökning som gjorts kan lida av en allvarlig psykisk störning, greps redan två dagar efter det att anhöriga till Wilma slagit larm om försvinnandet den 17 november i fjol.

Ändå hittades inte kroppsdelen som definitivt visade att hon var död förrän den 28 november, sedan en likhund från Tyskland fått söka igenom lägenheten.

– Eftersom vi inte visste vad som hänt gick teknikerna försiktigt fram, förklarar Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

TT: Men borde ni inte ändå ha hittat kroppsdelen snabbare?

– Vi har rannsakat oss själva efteråt. Men vi har inte kunnat se att det varit någon nackdel för utredningen.

– Sedan har det varit en frustration gentemot familjen, att de inte fick reda på det. Men vi har pratat med dem och förklarat varför det blev som det blev.

Enligt Sten-Rune Timmersjö är det uteslutet att någon obehörig skulle ha varit inne i lägenheten mellan gripandet och att kroppsdelen hittades.

Inga nya spår

Trots den massiva sökinsatsen har varken resten av flickans kvarlevor eller andra spår efter henne hittats, varken då sökandet var som mest intensivt eller sedan dess.

Att inte kunna slå fast dödsorsaken är en försvårande omständighet inför rättegången som inleds den 26 maj, medger kammaråklagare Jim Westerberg.

– Det hade varit betydligt bättre att med säkerhet kunna säga vad som hänt, så visst är det försvårande. Men det går ändå att döma någon för mord trots att man inte till hundra procent vet dödsorsaken, säger han.

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: Den sista observationen av 17-åriga Wilma görs i Uddevalla.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, flickans pojkvän, anhålls i sin frånvaro och grips omkring en timme senare. Senare samma dag inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet.

22 november: Den anhållne mannen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott. En mindre sinnesundersökning som senare genomförs visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Fyndet visar att 17-åringen inte längre är i livet.

30 november: Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Hundratals personer sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget.

8 december: Två ytterligare anhållna, en man och en kvinna som båda är i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefrid. De släpps dock dagen efter sedan tingsrätten inte ansett att bevisningen räcker för häktning. Misstankarna mot dem avskrivs senare.

13 maj 2020: Åtal mot den nu 23-årige mannen vid Uddevalla tingsrätt.

26 maj: Rättegången mot 23-åringen är planerad att börja.

Fakta: Detta har hänt

Den 23-årige mannen åtalas i första hand för mord. Åklagaren har även angett grov misshandel och grovt vållande till annans död som alternativa brottsrubriker.

Bland bevisningen finns utöver blodspår i lägenheten bland annat en kroppsdel från flickan som hittades gömd i en resväska i mannens bostad.

Enligt åtalet dödades flickan med upprepat trubbigt våld. Exakt dödsorsak har dock inte kunnat fastställas, eftersom resten av hennes kvarlevor inte hittats.

Åklagaren har kallat flera vittnen för att berätta om att 23-åringen varit våldsam och kontrollerande mot sin flickvän.

Andra vittnen har kallats för att berätta om kvinnoskrik från lägenheten den dag få flickan, enligt åtalet, blev mördad.

23-åringen nekar helt till brott, men åtalas misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

Rättegången i Uddevalla tingsrätt inleds den 26 maj.

Källa: Åtalet vid Uddevalla tingsrätt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.