Annons

UD avråder från Italienresor – dödstal stiger

Utrikesdepartementet avråder från alla icke nödvändiga resor till Italien sedan en rad länder infört restriktioner på grund av läget i landet.
Det italienska dödstalet efter virusutbrottet var på tisdagen uppe i 631, en kraftig ökning med nära 170 nya fall under ett dygn.
Coronavirus • Publicerad 10 mars 2020
Ett testkit för coronavirus visas upp utanför en nödmottagning vid ett sjukhus i Brescia i norra Italien. Landet har nu mist över 630 personer i virusutbrottet.
Ett testkit för coronavirus visas upp utanför en nödmottagning vid ett sjukhus i Brescia i norra Italien. Landet har nu mist över 630 personer i virusutbrottet.Foto: Claudio Furlan/LaPresse/AP/TT

Enligt institutet för civilskydd är de 168 nya dödsfallen med koppling till coronaviruset den högsta noteringen för en enskild dag, rapporterar Reuters.

Samma myndighetskälla anger också att antalet bekräftade smittofall ökade från 9 172 till 10 149 mellan måndagen och tisdagen.

Annons

UD:s avrådan på tisdagen kom sedan flera europeiska länder infört reserestriktioner med anledning av virusutbrottet i Italien.

Österrike förbjuder inresor från hela Italien och Slovenien har stängt sin gräns mot Italien.

Fler länder agerar

I Danmark beslutade regeringen att stoppa ankommande flygtrafik från kraftigt virusdrabbade områden i världen, berättade statsminister Mette Frederiksen på en pressträff. Det gäller bland annat Italien, Iran och Kina.

Också den spanska regeringen agerade på tisdagen genom att stoppa all flygtrafik från Italien under två veckor.

British Airways ställde in samtliga Italienflyg på tisdagen, medan lågbudgetbolag som Ryanair och Wizz Air ställer in sina flyg från Italien till början av april, enligt AFP.

Får avboka gratis

UD:s avrådan innebär att resebranschen har nya villkor att förhålla sig till.

– Kunderna har rätt av avboka sina resor utan avbokningskostnad när det finns en avrådan, säger researrangören TUI:s kommunikationschef Adam Györki till TT.

Beslutet gäller för resor inom tre veckor från och med den 10 mars. Möjligheten att avboka gratis berör cirka 200 kunder, som TUI kommer att kontakta.

TT: Ställer ni in alla resor till Italien nu?

– Vi får titta på hur vi kommer att göra efter hand. Just nu har vi inte så mycket resor till Italien, utan det är främst till Sicilien och Sardinien i sommar, svarar Adam Györki.

Olika reseskydd

Annons

På grund av osäkerheten kring coronavirusets spridning inför TUI mer flexibla bokningsvillkor inför sommaren. För alla nybokade charterresor med avresa mellan den 1 april och den 31 oktober erbjuds kunderna göra en (1) kostnadsfri ombokning.

Andra researrangörer har tagit liknande beslut.

Skillnaden mellan en paketresa och en vanlig reguljär resa är att för paketresor finns konsumentskyddande lagstiftning. Där tas hänsyn till extraordinära omständigheter – till exempel virusspridning – som kan hjälpa resenären att avboka och få tillbaka alla pengar.

Det "finstilta"

– När det gäller en reguljär resa, oavsett om det är med flyg, tåg, buss eller annat färdmedel, får man se till företagets avtalsvillkor, säger juristen Maja Lindstrand på Konsumentverket till TT.

Konsumentverket råder reguljärresenärer att ta kontakt med respektive transportör eller arrangör och reda ut vad som "det finstilta" innebär.

– Konsumentverket anser dock att det faktum att UD avråder till att åka på grund av virusspridning är en sådan omständighet som kan vara force majeure-liknande vilket bör kunna ge rätt att få tillbaka pengarna, säger Maja Lindstrand.

Till syvende och sist kan en eventuell tvist om rätten till fri avbokning komma att avgöras i Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

– Det här är en otroligt speciell situation, som inte har prövats rättsligt, säger hon.

I god tro

En förutsättning för att kunna driva kravet på fri avbokning är att kunden inte visste om virusspridningen på resmålet när resan bokades.

TT: Och när ska den insikten anses gälla för Italien?

Annons

– Det är svårt att säga ett datum. Det blir en bedömningsfråga.

För den som har bokat en resa till Italien kanske först i sommar, och vill avboka den nu med stöd av UD:s avrådan, har Maja Lindstrand följande besked:

– Man får avvakta ett tag för att resan ligger så långt fram att man inte vet hur läget kommer att vara då.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons