Annons

UBS sänker tröskel för minusränta

UBS kommer i sommar att börja ta ut en avgift på 0,75 procent på alla sparkonton med mer än 250 000 schweiziska franc (cirka 2,3 miljoner kronor), enligt den schweiziska storbanken.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2021
UBS tar ut avgifter på stora insättningar från och med i sommar. Arkivbild
UBS tar ut avgifter på stora insättningar från och med i sommar. ArkivbildFoto: Ennio Leanza AP/TT

"Det blir allt mer tydligt att vi kommer att behöva hantera negativa räntor under flera års tid. Det är därför vi har beslutat att sänka tröskeln för insättningsavgifter", skriver den avgående UBS-chefen Axel Lehmann i ett internt meddelande till anställda.

Eventuella bolån och investeringar i banken kommer att ingå i kalkylen för vilka som kommer att få betala avgiften.

Annons

"I slutändan kommer färre än 5 procent av våra kunder att påverkas", skriver Lehman i meddelandet, som Reuters har tagit del av och som har bekräftats av en talesperson på UBS.

Sedan tidigare tar UBS ut en minusränta på betydligt större insättningar på 2 miljoner schweiziska franc (cirka 19 miljoner kronor) och uppåt.

UBS-chefen skriver samtidigt till de anställda att ledningen planerar att stänga ned 40 av bankens 239 bankkontor i Schweiz under årets första kvartal.

I helgen stod det klart att även den spanska storbanken BBVA kommer att ta ut avgifter på privatkunders insättningar på 0,3 procent per år eller 0,025 procent per månad från och med februari. BBVA:s tröskel för avgiften ligger på 100 000 euro i insättningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons