Annons

Fyra döda vid stormningen av kongressen

Godkännandet av Joe Biden som USA:s näste president blev en våldsam historia.
Fyra personer fick sätta livet till i samband med oroligheterna vid Kapitolium i Washington DC i onsdags.
USA • Publicerad 7 januari 2021
Washingon DC:s nationalgarde utanför Kapitolium på onsdagskvällen.Foto: John Minchillo/AP/TT
En styrka från USA:s Secret service går igenom Kapitoliums rotunda.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Drabbningar utanför kongressbyggnaden på onsdagen.Foto: John Minchillo/AP/TT

Tidigt på torsdagen var det åter lugnt runt kongressbyggnaderna i huvudstaden. Men kvar fanns spår av den kaotiska utvecklingen dagen innan.

Den sittande presidenten eggade en anhängarskara på åtskilliga tusen till marsch mot Kapitolium, där kongressen var i fart med att sätta en sista formell punkt vid resultatet i presidentvalet i november.

Annons

Protesterna övergick snabbt till våld när hundratals ilskna Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med poliser.

Dagen efter har sex delstater skickat sina nationalgarden till huvudstaden, med sammanlagt fler än 6 000 man.

Tiotals gripanden

Angreppet mot USA:s högsta lagstiftande församlingar börjar redan få rättsliga konsekvenser. Mängder av inkräktare fastnade på bild när de vandrade runt i de marmorklädda korridorerna och många bidrog helt ogenerat till förstörelsen, lade beslag på delar av inredningen eller levde rövare bland talmansstolar och skrivbord.

Fler än 80 personer har gripits av ordningsmakten. Washingtonpolisen meddelade sent på onsdagskvällen att de omhändertagit 52 personer, varav ungefär hälften för att ha brutit mot utegångsförbudet på olika håll i staden. Kongressens egen polisstyrka har gripit 14 personer som misstänks för bland annat olaga intrång, stöld, våld mot poliser och olaga vapeninnehav.

Därtill kan federala myndigheter ha gripit personer, men det är oklart om så skett och i så fall hur många.

Washingtonpolisen har bekräftat uppgifter om att rörbomber upptäcktes vid de stora partiernas högkvarter i huvudstaden i onsdags. Dessutom hittades en kylväska fylld med molotovcocktails, det vill säga brandbomber, någonstans på kongressområdet.

Fler än 50 poliser skadades i tumultet och flera vårdas på sjukhus med allvarliga skador, enligt kongresspolisens chef.

Trumpanhängare dödad

En 35-årig kvinna sköts till döds av kongresspolisen inne i Kapitolium. Kvinnan rapporteras ha försökt tränga sig förbi en dörr som barrikaderats av beväpnade poliser på andra sidan.

Hennes make beskriver henne som en hängiven Trumpanhängare och patriot, rapporterar medier i hennes hemtrakter på den amerikanska västkusten. 35-åringen var krigsveteran med lång karriär inom det amerikanska flygvapnet.

Hon har lämnat mängder av avtryck i sociala medier som visar att hon anammat många av de mer eller mindre vilda konspirationsteorier som president Trump bidragit till att ge luft åt.

Annons

"Inget kommer att stoppa oss... De kan försöka och försöka och försöka men stormen är här och den drar in över DC om mindre än 24 timmar", skrev hon dagen innan, i sitt sista inlägg på Twitter.

Polisen som avlossade de dödande skotten har tagits ur tjänst.

Ytterligare tre personer dog i samband med de urartade protesterna. Polisen gör gällande att det i de fallen fanns medicinska orsaker.

Facebook sätter stopp

När president Donald Trump väl tog till orda, efter mängder av ilskna uppmaningar, var det med ett splittrat budskap. I ett videoklipp som spelats in utanför Vita huset började han med att upprepa sitt anspråk på makten, för att sedan uttrycka sin uppskattning till anhängarna vid Kapitolium: "Vi älskar er". Sedan sade han att det var dags för dem att vända hem.

Till följd av klippet beslutade Twitter att stänga presidentens konto i tolv timmar, och att det kommer att hållas stängt om provokativa budskap inte raderas. Facebook meddelar att Donald Trump stängs av helt från dess plattformar, vilket inkluderar Instagram, på obestämd framtid. Det kommer åtminstone att gälla under de två veckor som återstår tills maktskiftet är genomfört, enligt Facebookchefen Mark Zuckerberg.

"Vi bedömer att riskerna med att låta presidenten fortsätta använda vår tjänst under denna period helt enkelt är för stora", skriver han.

Sväng med brasklapp

Något regelrätt fördömande av våldsamheterna har ännu inte hörts från presidentens sida. Dagen efter meddelade han dock, genom en av sina medarbetare, att det kommer att ske ett ordnat maktskifte den 20 januari.

Meddelandet följs av en tydlig reservation: Det betyder inte att han tycker att valet gick rätt till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons