Annons

Två dömda för Westgate-attacken

Kenya • Publicerad 7 oktober 2020
De tre åtalade männen.
De tre åtalade männen.Foto: Brian Inganga/AP/TT

En domstol i Kenya har förklarat två personer skyldiga till inblandning i attacken mot gallerian Westgate i Nairobi 2013, då en grupp al-Shabaab-medlemmar mejade ned minst 67 personer. Personerna döms för stämpling till terrorbrott och stöd till en terroristgrupp.

En tredje åtalad frikänns på alla punkter. Påföljden har ännu inte meddelats.

Annons

Människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) ställer sig inför domen frågande till vilken roll de tre åtalade egentligen spelat.

– Angriparna tros ha flytt, och hjärnorna bakom är fortfarande okända. De här tre personerna måste ha haft mycket marginella roller, om några alls, säger Otsieno Namwaya, Afrikaforskare på HRW.

Attacken mot Westgate är det dödligaste islamstdådet i Kenyas historia, med undantag för al-Qaidabombningen av USA:s ambassader i Nairobi och Dar es Salaam 1998.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons