Annons

Två dömda för inbrottet i kungens fiskestuga

En man och en pojke har dömts för inbrott och stöld i kungens stuga norr om Tärnaby i somras.
Brott • Publicerad 2 februari 2022
Kung Gustaf VI Adolf med roddaren Hubert Fjällström fiskar från båt i Tärnaån i augusti 1965. Nu har två personer dömts för inbrott i kungahusets fiskestuga. Arkivbild.
Kung Gustaf VI Adolf med roddaren Hubert Fjällström fiskar från båt i Tärnaån i augusti 1965. Nu har två personer dömts för inbrott i kungahusets fiskestuga. Arkivbild.Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Den 43-årige mannen, från Västmanland, döms till villkorlig dom och dagsböter på 3 000 kronor medan Lycksele tingsrätt dömer den 17-årige pojken från Gävleborg till ungdomsvård, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

De var på en fjälltur tillsammans med ett större sällskap i augusti. Enligt domstolen har de två tillsammans och i samförstånd stulit fiskeutrustning värd minst 42 600 kr – bland annat spinnspö, flugspö, rulle för öringsfiske och spötub – samt en mindre mängd alkohol från stugan.

Annons

Även en bild på kungen med en stor öring stals.

Inbrotten upptäcktes den 4 augusti.

De dömda har förnekat gärningen och bestrider det skadestånd på 70 000 kronor som de döms att betala och som även innefattar skador på stugan.

Kungahusets fiskestuga – som ligger cirka tre mil norr om Tärnaby – uppfördes 1931 av Gustav VI Adolf i väglöst land.

Sedan lång tid har alla fiskar som fångats vid stugan bokförts, uppgifter som används i en utvärdering som ett forskningsprojekt bedriver.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons