Tv-kompisar gör öländsk frågesport

Tv-veteranerna Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg reser land och rike runt och spelar in en ny omgång av TV4:s satsning Sverigequizen. Just nu är de på Öland.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2014
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg kuskar runt på Öland i en vecka och spelar in ett av programmen till höstens omgång av tv-programmet Sverigequizen.
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg kuskar runt på Öland i en vecka och spelar in ett av programmen till höstens omgång av tv-programmet Sverigequizen.Foto: Johanna Eriksson

– Vi har blivit så väl mottagna här så det är fantastiskt, säger Ingvar Oldsberg.

Han och parhästen Björn Hellberg kommer ut från en inspelning i köket på Halltorps gästgiveri där de tillagat en öländsk specialitet.

– Mer än så kan vi inte säga. Tv-publiken ska svara på frågor om allt vi gör i programmet så det är väldigt hemligt, säger Björn Hellberg som direkt vill understryka att både han och Ingvar Oldsberg känner sig hemma på ön.

– Vi är här minst en gång om året, både med jobbet och privat. Jag åker ofta hit med min fru, säger Björn Hellberg.

– Jag var här i 30 år i rad och jobbade som konferencier på Victoriadagen. Nu när jag är tillbaka får jag mersmak. Jag och min sambo kommer tillbaka redan den 6 juni, säger Ingvar Oldsberg.

I tv-programmet Sverigequizen, som sänds till hösten, utmanar Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg svenska folket i allmänbildning. De besöker sex olika platser i Sverige och från varje resmål blir det ett antal frågor som tv-publiken ska svara på med hjälp av en app. Nu är de på Öland i en vecka för att spela in ett av programmen.

– Vi är intresserade av det mesta så det här är ett fantastiskt jobb för oss, säger Ingvar Oldsberg.

Vad är ni mest intresserade av om Öland?

– Det finns otroligt mycket intressant, från Långe Jan till alvaret och vidare upp mot Långe Erik. Nästa anhalt blir Löttorp och jag har varit sugen på att se mer av norra Öland, säger Ingvar Oldsberg.

– Det är en sådan särpräglad natur på ön och Borgholm är en förtjusande sommarstad, säger Björn Hellberg.

Vad har varit roligast hittills?

– Vi sprang på Victoriadagens grundare Kay Wiestål utanför Strand Hotell i Borgholm och jag bad honom om tips på nya vyer som vi kunde ha med i programmet. Han kopplade ihop oss med en man som just nu har sin 60 fot långa båt intill Strand Hotell.

– Båtägaren bjöd in hela teamet på öl och vin på den här jättebåten och det blev en härlig kväll, säger Ingvar Oldsberg.

De båda programledarna har hängt ihop ett bra tag och deras jargong liknar den mellan ett gammalt gift par.

– Vi träffades 1972 på lokalradion i Halmstad där jag jobbade under en försöksperiod, säger Ingvar Oldsberg och fortsätter:

– Jag fick höra talas om allvetaren och tennisoraklet Björn Hellberg från Laholm och ringde upp honom för att boka ett möte. Intervjun som skulle ta tre minuter varade i en timme, säger Ingvar Oldsberg.

Duon har arbetat tillsammans i många tv-produktioner, framför allt i SVT:s långkörare På spåret där Ingvar Oldsberg började som programledare. Björn Hellberg medverkade först som tävlande i andra säsongen av programmet.

– Björn vann fyra år på raken. Han höll på att ta död på hela tävlingen och i det ögonblicket bjöd jag in honom att bli domare, säger Ingvar Oldsberg.

Har ni så kul ihop som det ser ut?

– Nej, det är bara en synvilla. Vi jobbar hårt från morgon till kväll. Björn jobbar med att få upp mig på morgonen eftersom jag har svårt med det och jag jobbar med att få honom att gå och lägga sig på kvällen, säger Ingvar Oldsberg.

Sverigequizen sänds i höst. Då kommer Ingvar Oldsbergs ansikte synas mycket i tv-rutan. Han tar då även över Bingolotto efter Marie Serneholt som slutar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.