Annons

Tv-kanaler satsar på drama i höst

Sommarslummern är över på Sveriges tv-kanaler. I stället tar höstkriget över. Premiärer, populära återkomster och dramaserier dominerar tablåerna.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2005

Mest påtagligt med höstens tv-utbud är att de traditionella dokusåporna får stå tillbaka för de många dramaserierna. TV4 stoltserar med Medicinmannen med Mikael Persbrandt medan SVT:s flaggskepp är redan påbörjade Kommissionen. SVT visar också Lasermannen, en serie

i fyra delar om vansinnesdåden mot invandrare i början av 1990-talet, samt serierna Häktet och God morgon alla barn.

Annons

Lasermannen i dramaform

Båda kanalerna har också premiär på var sin ny sitcom. SVT:s Lite som du, med Magnus Härenstam, Bengt Nilsson och Magdalena Johannesson, har premiär den 2 oktober medan TV4:s Hon & Hannes, med Claes Malmberg och Johan Wahlström startar veckan innan, den

28 september.

- Vår dramahöst ser väldigt stark ut. Lite som du ska förhoppningsvis tilltala alla som gillade Cleo och Häktet är lite som Tusenbröder fast satirisk. När det gäller Lasermannen så tycker jag att det känns bra att avhandla en så viktig händelse i dramaform eftersom det kan vara lättare att ta till sig för vissa människor, säger Leif Jakobsson, programdirektör på SVT.

SVT storsatsar i höst och har en mängd premiärer i tablåerna. Förutom redan utannonserade underhållningsprogram som Doobidoo och Folktoppen är debattprogrammet Re:agera kanalens största satsning. Programmet sänds i 110 avsnitt från tio olika platser i Sverige.

- Tittarna kommer att kunna delta i programmet via sms, telefon och webb. Och ämnena kommer att variera. Syftet är att stimulera diskussioner om samhällsfrågor. Till exempel har vi ett riksdagsval nästa höst, säger Leif Jakobsson.

Ouppklarade mord ska lösas i TV4

Bland TV4:s premiärer märks Cold case Sverige med Thabo Motsieloa som programledare. Programmet ska hjälpa till att lösa gamla ouppklarade mordfall med hjälp av tittarna och ny teknik. Kanalen startar också med Postkodslotteriet, där Rickard Sjöberg är programledare, samt fortsätter med tidigare succéer som Idol, Parlamentet och Paradise hotel.

- Jag tycker att vi har en makalös höst framför oss. Först den stora dramasatsningen Medicinmannen men också underhållning i form av Paradise hotel och Idol, som är höstens stora snackis redan. Vi har också många bra dokumentärer och dessutom utökar vi våra nyhetssändningar, säger Jennifer McShane, Presschef på TV4.

Kanal 5:s två stora nyheter i höst är Fredrik Wikingsson och Filip Hammars nya reseprogram Grattis världen och den redan omdiskuterade dokusåpan Biggest loser. Kanalen fortsätter även med Desperate housewives, alla CSI-serierna samt OC och Hundra höjdare, bland annat.

Annons

VM-kvalmatcher i fotboll i TV3

Efterlyst är tillbaka med sin 15:e säsong i TV3 och får sällskap av Blåljus, där polis, brandkår och ambulans följs av ett tv-team. Kanalen har också premiär på två amerikanska sitcoms; Stacked, med Pamela Andersson och Living with Fran i vilken Fran Drescher från Nanny ses i huvudrollen. TV3 sänder också alla Sveriges VM-kvalmatcher i fotboll.

Många säsongsstarter kommer också i höst. Mest noterbart är den fjärde säsongen av 24, den nya säsongen av SVT:s dokusåpa Riket och TV3:s The 4400. Men även mindre godbitar som Stina Lundberg-Dabrowskis intervju med Arnold Schwarzenegger och Tom Alandhs dokumentär om Ingemar Johansson i SVT den 8 september. (PM)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons