Annons

USA: Tiotusentals i demonstration mot vapenvåld

Tiotusentals människor demonstrerar på lördagen runt om i USA mot skjutvapenvåld och för nya nationella vapenlagar.
USA • Publicerad 11 juni 2022
Tusentals slöt upp framför Washington monument på lördagen i manifestationen March for our lives, som hölls för första gången 2018 efter masskjutningen i Parkland.
Tusentals slöt upp framför Washington monument på lördagen i manifestationen March for our lives, som hölls för första gången 2018 efter masskjutningen i Parkland.Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT
Demonstranterna kräver handling i form av lagändringar från politikerna för att stävja skjutvapenvåldet.
Demonstranterna kräver handling i form av lagändringar från politikerna för att stävja skjutvapenvåldet.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Anledningen till protesterna är den senaste tidens masskjutningar, senast på en skola i Uvalde, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl, och en matbutik i Buffalo, där tio svarta dödades.

Tusentals samlades i National Mall i Washington. 45 000 blomvaser har placerats ut för att symbolisera alla som dödas årligen av skjutvapen i USA. Demonstranterna och talarna kräver handling av kongressen.

Annons

– Dess jobb är att skydda oss, att skydda våra barn från skjutvapenvåld, säger Muriel Bowser.

Organisatörerna bakom manifestationen, March for our lives, uppskattade på förhand att runt 50 000 skulle sluta upp i Washington.

– Om vår regering inte kan göra något för att förhindra att 19 barn dödas och slaktas i skolan, är det dags att byta ut vilka som sitter i regeringen, säger David Hogg, en av grundarna till March for our lives och överlevare från Parkland-massakern i Florida 2018.

När marschen organiserades för första gången 2018 deltog över 200 000 i huvudstaden. I år har fokus legat på att anordna fler men mindre demonstrationer på uppskattningsvis 300 olika platser från kust till kust.

I Brooklyn i New York hyllar borgmästare Eric Adams de ungas engagemang:

– Inget händer i det här landet förrän unga människor – inte politiker – står upp.

President Joe Biden, som var i Kalifornien när demonstrationen i Washington började, säger sig vara "försiktigt optimistiskt" och uppmanar demonstranterna att "fortsätta marschera".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons