Annons

Tusentals odetonerade granater hittade i skola

Tusentals odetonerade sprängmedel, varav tusen granater, har hittats i ett skolområde i Kambodja.
Sprängämnena har legat kvar sedan det svåra inbördeskriget som sargade i landet många år.
Kambodja • Publicerad 13 augusti 2023
Landminor och andra sprängmedel som exploderat har krävt omkring 20|000 personers död efter kriget i Kambodja. Arkivbild.
Landminor och andra sprängmedel som exploderat har krävt omkring 20|000 personers död efter kriget i Kambodja. Arkivbild.Foto: David Longstreath/AP/TT

Upptäckten gjordes vid en park i en skola i provinsen Kratie vid Mekongfloden, och det tog tre dagar för sprängexperterna att granska de farliga fynden. Bland de 2 000 sprängämnena som inte detonerat fanns 1 000 granater av typen M79, uppger minexperten Heng Ratana.

Skolan har tillfälligt stängts för undervisning.

Annons

Kambodja är ett av de länder som är värst utsatt av odetonerade minor, sprängämnen och ammunition som fortfarande är livsfarliga och andra rester av krigsmateriel från de svåra inbördes striderna som inleddes på 1960-talet.

Byggas ut

Upptäckten gjordes när skolan skulle bygga ut sin skolgård.

– Det är en ofattbar tur för studenterna. Dessa explosiva föremål exploderar lätt. Det räcker med att gräva i jorden och träffa en av dem, fortsätter Heng Ratana från Kambodjas mincenter.

Skolområdet användes som en militärbas under kriget, och ytterligare krigsmateriel tros ligga i marken.

Krigen, attacker och inbördes strider avlöste varandra i Kambodja fram till 1975, då de totalitära och hänsynslösa Röda khmererna tog makten, ett styre som varade till 1979.

Klart 2025

USA:s omfattande militära attacker och bombräder parallellt med kriget i Vietnam har resulterat i att stora mängder livsfarligt krigsmateriel fortfarande finns begravt i Kambodja.

Omkring 20 000 kambodjaner beräknas ha dött på grund av skador från minor eller sprängämnen som utlösts efter kriget. Kambodjas styre hoppas att minröjningen i landet ska vara klar 2025.

Omfattande internationella insatser och utbildning i Kambodja har gjort att landet dessutom har stor kunskap i minröjning. Ukrainas militär har sänt soldater till Kambodja för utbildning i minröjning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons