Annons

Tusentals måste fly regnoväder i Australien

Australien • Publicerad 3 juli 2022
Enorma skyfall har i helgen dragit in över Australiens största stad Sydney. Arkivbild.
Enorma skyfall har i helgen dragit in över Australiens största stad Sydney. Arkivbild.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Tusentals människor har beordrats att lämna sina hem i Australiens största stad Sydney med omnejd, sedan enorma skyfall dragit in över sydöstra delen av landet.

På kort tid har 200–350 millimeter regn fallit på vissa håll och vattenmassorna i femmiljonersstaden Sydney beskrivs som livshotande. Det kommande dygnet blir avgörande, enligt myndigheterna.

Annons

– Vi står inför faror på flera fronter – översvämningar, översvämmade floder och erosion vid kusterna, säger delstaten New South Wales räddningstjänstminister Steph Cooke, rapporterar public service-bolaget ABC.

– Var beredd att evakuera med kort varsel om du vet att ditt område lätt kan översvämmas, tillägger hon.

Det senaste dygnet har räddningstjänsten fått in 1 400 larmsamtal från personer som behövt hjälp och minst 29 har räddats från översvämningar.

Så sent som i mars i år omkom ett 20-tal människor när delar av Australiens östkust drabbades av stora översvämningar, däribland Sydney och storstaden Brisbane.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons