Annons

Tusentals armenier på flykt

Nagorno-Karabach • Publicerad 25 september 2023
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan. Arkivbild.Foto: Tigran Mehrabyan/PAN Photo/AP/TT

Tusentals armenier har flytt från Nagorno-Karabach till Armenien sedan strider brutit ut i regionen i förra veckan. Det handlar hittills om 4 850 invånare, uppger källor i Armeniens regering vid lunchtid på måndagen.

– Det var en mardröm. Det går inte att beskriva med ord. Byn var under kraftig beskjutning och nästan ingen har stannat kvar där, säger en av de evakuerade.

Annons

Under måndagen tar Azerbajdzjans president Ilham Aliyev emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i den azeriska exklaven Nachitjevan.

Mötet sker efter Azerbajdzjans blixtoffensiv i Nagorno-Karabach, som främst är befolkad av etniska armenier. Sedan offensiven inleddes i tisdags har Erdogan upprepade gånger uttryckt stöd för Azerbajdzjans militär.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans formella gränser, men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons