Annons

Turkiet: Vi är inget hotell för IS

Turkiet kommer att skicka tillbaka tillfångatagna IS-krigare till sina ursprungsländer, oavsett om dessa vill ta emot dem, uppger landets inrikesminister.
Turkiet • Publicerad 2 november 2019
En buss med tillfångatagna IS-medlemmar korsar gränsen från Syrien till Turkiet den 18 oktober. Arkivbild.
En buss med tillfångatagna IS-medlemmar korsar gränsen från Syrien till Turkiet den 18 oktober. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

I samband med Turkiets offensiv i nordöstra Syrien nyligen greps IS-medlemmar som tidigare hållits i förvar av regionens kurdiska styre. Nu meddelar Turkiets regering att den har för avsikt att skicka tillbaka utländska jihadister till deras respektive hemländer.

– Vi kommer inte att behålla dem för evigt. Vi är inte ett hotell för Daesh, säger inrikesminister Suleyman Soylu, som använder den arabiska benämningen för terrorgruppen.

Annons

Avsikten är att repatriera jihadisterna oavsett om deras ursprungsländer vill ta emot dem eller inte, säger Soylu, och kritiserar bland andra Storbritannien och Nederländerna för att ha fråntagit IS-krigare deras medborgarskap.

– De har hittat en enkel lösning. De säger: "Jag tog bort hans nationalitet, han är ert problem nu." Det är oacceptabelt för oss, det är totalt oansvarigt. Vad vill ni att jag ska göra med era terrorister?

Omkring 12 000 misstänkta IS-medlemmar hölls tidigare fängslade av den kurddominerade SDF-milisen. Ett okänt antal befaras ha rymt i anslutning till kaoset som omgav den turkiska offensiven.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons