Annons

Turkiet: Livstid för dödligt dåd mot nattklubb

Turkiet • Publicerad 7 september 2020
Människor hedrar offren efter dödliga efter dådet mot en nattklubb i Istanbul nyårsnatten 2017 Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

En domstol i Turkiet har dömt den huvudmisstänkte gärningsmannen bakom attentatet mot en nattklubb i Istanbul till livstids fängelse – flera gånger om.

Sammanlagt 39 människor miste livet när mannen, en uzbekisk medborgare, öppnade eld utanför och inne i nattklubben Reina under nyårsnatten 2017.

Annons

Abdulkadir Masharipov dömdes till 40 livstidsstraff, ett för varje dödsoffer samt ett för själva massakern.

Rätten dömde också en medbrottsling till livstids fängelse för att ha varit med och planerat dådet, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Terrorgruppen IS hävdade tidigt att man låg bakom det dödliga dådet.

Gärningsmannen kom till den populära nattklubben med en taxi, en dryg timme efter tolvslaget. Han sköt ihjäl en polis och ytterligare en person vid entrén. Därefter avlossade han 120 skott inne på klubben vid Bosporens strand.

Omkring två tredjedelar av de mördade var utländska medborgare. Ytterligare 65 människor skadades.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons