Annons

Turister välkomnas – till femstjärnig karantän

Inga prydnadskuddar på rummet men väl övervakningskameror utanför. När Thailand vill öppna igen för vissa turister väntar strikta virusåtgärder och två veckors karantän på lyxanläggningar med privat pool och gourmetmat.
Thailand • Publicerad 11 oktober 2020
Ett rum som har förvandlats till karantänboende på Suppachoke Laongphets lyxiga hotell i Phuket.Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP/TT
Förra året tog Thailand emot rekordmånga utländska turister, 39,8 miljoner – men i år väntas den siffran landa på runt 6,7 miljoner. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
En turist solar i Patong i Phuket i Thailand. Nu gör sig landet redo för att försiktigt öppna för ett begränsat antal turister. Arkivbild.Foto: David Longstreath/AP/TT

När coronaviruset fick gränserna att stänga i april sände det en chockvåg genom det till stora delar turistberoende Thailand. Landet har klarat sig relativt lindrigt i pandemin med 3 634 bekräftade fall av covid-19 och 59 döda – men ekonomiskt är det sämre ställt. I ett slag försvann många jobb på hotell och restauranger och turistnäringen har varnat för förluster på motsvarande omkring 450 miljarder kronor.

Thailand har desperat försökt att hitta sätt att rädda åtminstone några skärvor av säsongen. Men inhemska turister kan inte väga upp för det stora bortfallet av utländska intäkter.

Pilotprojekt i Phuket

Annons

Nu anar dock myndigheterna ett ljus i tunneln eftersom landet gör sig redo att välkomna internationella besökare tillbaka till sina semesterparadis.

Till en början handlar det bara om ett begränsat pilotprojekt med specialvisum på turistön och svenskfavoriten Phuket. Men går allt smidigt här vill landet så småningom börja välkomna utländska turister till andra platser. Inledningsvis riktar man dock in sig på långtidsturister.

Beskeden kring återöppningen har varit många, osäkra och förvirrande. Enligt ursprungsplanen skulle ett första plan, från Guangzhou i Kina, ha landat i torsdags. Men myndigheterna meddelade plötsligt att inga utländska turister kommer att släppas in förrän mot slutet av oktober. De officiella förklaringarna till fördröjningen har varierat, till allt från att man inte vill skrämma bort thailändare från en vegetarisk festival som hålls innan till att visumprocessen har tagit längre tid än beräknat.

I Phuket har nio hotell med 1 222 rum, främst av den lyxigare sorten, i alla fall fått grönt ljus för att fungera som karantänplatser. Internationella turister måste nämligen sitta isolerade i två veckor och ta två covidtester innan de tillåts att resa fritt i landet. Och semestern blir ingen billig historia. På ett av hotellen kostar karantänsvistelsen motsvarande 47 000 kronor för en person eller 166 000 kronor för en familj om fyra.

Omfattande åtgärder

Trots prislappen väntar sig hotellet inte att göra någon större vinst eftersom omkostnaderna samtidigt är stora. Personal har specialutbildats för att upptäcka symtom, de ska bära särskild skyddsutrustning när de levererar mat till rummen och läkare står redo att rycka ut med kort varsel om det skulle behövas. Varje dag kontrolleras också gästernas temperatur två gånger.

Antalet turister som släpps in i Phuket kommer till en början att begränsas. I oktober väntas bara runt 100, enligt turistmyndighetens senaste besked.

– Vi kommer inte att tjäna mycket på dessa speciella kunder. Men vi var tvungna att hitta andra inkomstkällor för att stödja vår personal och den lokala ekonomin, säger hotellägaren Suppachoke Laongphet till nyhetsbyrån AFP.

Övervakas

Om någon försöker lämna sin bungalow under den femstjärniga karantänen kan polis vara på plats inom en kvart. Övervakningskameror kommer dessutom att hålla extra koll på att gästerna stannar på hotellområdet. Premiärminister Prayut Chan-O-Cha har också sagt att turisternas förehavanden kommer att övervakas genom mobilappar – även efter det att de har klarat av isoleringen.

– Vi öppnar inte landet, vi begränsar antalet ankommande och kommer att följa dem med hjälp av armband och mobilappar, har Prayut Chan-O-Cha sagt.

Intresset för Thailandsresorna tycks vara stort trots de omfattande restriktionerna.

Annons

– Det är i själva verket en gyllene bur, säger en 50-årig dansk, som planerar en resa till Suppachoke Laongphets hotell, till AFP.

– Men det är värt det. Efter karantänen kommer vi att kunna njuta av vackra solnedgångar på en av de säkraste platserna i världen vad gäller covid.

Fakta: Förlorar hundratals miljarder

Thailand är till ytan ungefär lika stort som Spanien. Landet har sedan en kupp 2014 i praktiken styrts av militären.

När allmänna val hölls 2019 blev visserligen oppositionspartiet För Thailand störst, följt av militärens stödparti. Militären kunde dock behålla regeringsmakten genom stöd från den militärt tillsatta senaten.

Oppositionen kan inte verka fritt eftersom senaten kan avsätta politiker och förbjuda dem att arbeta politiskt.

Det turistberoende Thailand har drabbats hårt ekonomiskt av pandemin som satte stopp för alla internationella kommersiella flyg. Förra året tog landet emot rekordmånga utländska turister, 39,8 miljoner – men i år väntas den siffran landa på runt 6,7 miljoner.

Källa: Reuters, Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons