Annons

Tufft för Wizz Air och Easyjet

Ekonomi • Publicerad 28 januari 2021
En man går ombord på ett Airbus A320 flygplan tillhörande Wizz Air på Malmö Airport. Arkivbild.
En man går ombord på ett Airbus A320 flygplan tillhörande Wizz Air på Malmö Airport. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Flygbolagssektorn kämpar för sin överlevnad. och lågprisbolagen är inga undantag. Både Wizz Air och Easyjet redovisar nu kraftigt vikande siffror.

Båda bolagen lider av nedstängningar och begränsningar när det gäller resor i samband med den andra coronavågen i Europa. Ungerska Wizz Air som vill etablera sig ytterligare på den nordiska marknaden på bekostnad av SAS och Norwegian redovisar intäktsfall på 76 procent för det senaste kvartalet. Enligt vd:n Jozsef Varadia har dock bolaget en stark kassa som förstärkts med 500 miljoner euro tack vare lån genom företagsobligationer. Förlusten för kvartalet blev nu 115 miljoner euro.

Även för brittiska Easyjet med svenske vd:n Johan Lundgren är situationen extremt tuff. Intäkterna under kvartalet sjönk med 88 procent och bolaget förlorar nu 40 miljoner pund, cirka 450 miljoner kronor, i veckan. För att överleva ska bolaget skära ned personalstyrkan med 30 procent och har dessutom sålt tolv av sina flygplan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons