Tuffa lagar om avfall

Hårdare regler och tuffare lagar förändrar villkoren för alla bönder. Att källsortera allt avfall är en förutsättning för att miljöarbetet ska fungera.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2006

Oljespill, impregnerat virke, lysrör, lösningsmedel, färgburkar, sprayburkar, batterier, oljefilter och plastemballage.

Listan på restprodukter på en vanlig gård kan göras oändligt lång. En gemensam nämnare för de uppräknade produkterna är att de inte bara kan slängas i en sopsäck och skickas till soptippen.

Specialistföretag Miljöfarliga restprodukter ska sorteras, transporteras och tas om hand av specialistföretag.

För att dels informera om gällande lagar och regler, dels ge tips åt intresserade lantbrukare om hur de lättast hanterar sitt avfall genomför Kalmar kommuns miljökontor i samarbete med LRF en serie informationsträffar.

- Vi hade en tråkig situation förra året med flera anmälningar mot jordbruk. Det är ärenden som är väldigt tråkiga att hantera.

- För att förhindra den typen av anmälningar genomför vi de här informationsträffarna där också representanter för företag som arbetar med att ta hand om miljöfarliga produkter delat, berättar Sten Sundås, miljö- och djurskyddsinspektör.

Första mötet När det första av informationsmötena arrangerades på Mats Anderssons gård, Fredrikslund, söder om Kalmar hade ett 50-tal intresserade bönder slutit upp.

- När man väl bestämt sig och ser till att få ordning på olika saker, ha speciella uppsamlingskärl, ha bestämda platser där man lägger olika saker går det ganska snabbt och enkelt att sköta sorteringen och omhändertagandet av produkterna på rätt sätt. Men det gäller först att gå igenom allt man har på gården, gärna tillsammans med någon från miljökontoret, och därefter lägga upp rutiner, förklarar Mats Andersson.

För LRF handlar mötena också om att informera om vilket avfall som är farligt och vilket som inte är det.

- Regler och förordningar ändras hela tiden. Vi ger nu ut en guide för gårdens avfall, den skulle förmodligen behöva uppdateras med jämna mellanrum, men den är i dag en bra vägledning. Ska bönderna ta hand om sina avfall på rätt sätt måste de först veta vad som gäller, förklarar Åsa Felix Hjalmarsson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.