Annons

Trumps twittrande påverkar Sverigebilden

Att USA nu har fler coviddöda per capita än Sverige påverkar inte Sverigebilden, enligt Svenska institutet.
President Trumps twittrande verkar påverka mer än de faktiska siffrorna.
Coronaviruset • Publicerad 6 september 2020
President Donald Trump under en pressträff den 10 april då han bland annat fick frågan vad han tycker om Sveriges agerande i coronakrisen.Foto: Evan Vucci

Sveriges olika vägval under pandemin har varit föremål för stor uppmärksamhet under våren och sommaren. Omvärlden noterade också förfärat hur de svenska dödssiffrorna tidigt steg kraftigt.

Men att USA nu gått om Sverige i antal coviddöda per capita kommer inte ändra Sverigebilden nämnvärt, menar Sofia Bard, analyschef vid Svenska institutet.

Annons

– Senast i förrgår hade CNN ett ganska långt reportage om utvecklingen i Sverige just nu. Där pratade man om den här typen av siffror, så om Sverigebilden påverkas någonstans så är det i USA. Jag tror inte den kommer påverkas i andra länder på grund av det här, säger Sofia Bard.

Hon tror snarare att det är bilden av USA som kommer börja diskuteras.

– Det man kan se nu när Donald Trump har gått ut och sagt att man inte stödjer WHO, att man kanske inte kommer delta i det globala projektet för att utveckla och distribuera vaccin, är att den typen av agerande kan påverka bilden av USA, säger Sofia Bard.

Narrativ om Sverige

Samtidigt fortsätter internationell press att intressera sig för utvecklingen i Sverige.

– Sverige har varit ett samtalsämne sedan mitten av mars, då sattes narrativet att Sverige sticker ut, att vi valt en annan, alternativ väg för att hantera pandemin. Internationella medier är fortfarande intresserade av hur det går för Sverige.

Men framförallt jämför länder Sverige med det egna landet.

– Frågan är om andra länder kommer jämföra just USA och Sverige, säger Sofia Bard.

I CNN-reportaget rapporterades att det nu går i en positiv riktning i Sverige, man jämförde med utvecklingen i USA och pekade på de skillnader som finns, att Sverige haft öppna skolor, färre tvingande restriktioner och även frågan om munskydd.

Trumps Twitter-påverkan

Även Donald Trump har tidigare tagit upp jämförelsen mellan USA och Sverige. I april fick han frågan på en presskonferens vad han tycker om Sveriges agerande i coronakrisen.

"Jag tror att vi hade kunnat följa den linjen. Och om vi hade gjort det tror jag att vi kanske hade haft två miljoner döda", sade han då.

Annons

– När Donald Trump pratar om Sverige så får det ganska stort genomslag. Det är när han twittrat om Sverige som det varit mest samtal om Sverige och coronapandemin i sociala medier, säger Sofia Bard.

Fakta: Coronastatistik

USA har, enligt söndagens statistik från Johns Hopkins-universitetet, 57,63 döda per 100 000 invånare medan Sverige har 57,30 döda per 100 000 invånare.

På första plats (efter ministaten San Marino i Italien) är Peru den nation som har högst antal coviddöda per capita. Där är siffran 92,39 per 100 000 invånare, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Högt på den listan finns fortfarande även Belgien, Spanien, Storbritannien, Brasilien och Italien.

USA toppar även listan över flest antal dödsfall. Sedan pandemins utbrott har drygt 186 000 smittade personer i USA avlidit. Efter USA är Brasilien och Indien värst drabbat i antal döda.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons