Annons

Medger koppling mellan stöd och Trump-tjänst

USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland har medgivit att han antog att USA hade fryst militärt bistånd till Ukraina för att förmå landet att gå med på Donald Trumps begäran om en utredning av Joe Biden och hans son.
USA • Publicerad 5 november 2019
USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland. Arkivbild.
USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Sondland har tidigare sagt att han inte hade någon kännedom om att sakerna skulle ha med varandra att göra.

I ett vittnesmål i representanthuset som offentliggjordes på tisdagen berättar Sondland att han vid ett tillfälle sade till en av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare att det militära bistånd som frysts troligen inte skulle släppas fram förrän Ukraina gjort klart att man skulle utreda Joe Biden och hans sons Ukrainakopplingar.

Annons

Det var den "tjänst" Donald Trump bad den ukrainske presidenten om i ett omtalat telefonsamtal mellan de båda i somras.

Stabschef kallas att vittna

– I avsaknaden av någon rimlig förklaring till att biståndet hållits tillbaka antog jag att det tillbakahållna biståndet hade kopplats till det föreslagna anti-korruptionsuttalandet, har Sondland sagt i vittnesförhöret, som är del av den demokratledda utredningen om ett eventuellt riksrättsförfarande mot president Donald Trump.

Uttalandet som nämns är det som Zelenskyj blev ombedd att göra offentligt för att klargöra att Ukraina har startat en utredning av Biden, som är ett av Demokraternas toppnamn inför nästa års presidentval.

Beskedet kom strax efter att det stod klart att Vita husets stabschef Mick Mulvaney kallats till representanthuset för att ge vittnesmål till den utredningen om riksrättsprocessen.

"Baserat på bevis som samlats in av riksrättsutredningen samt av den allmänna rapporteringen så bedömer vi att du är i besittning av väsentlig förstahandsinformation och kunskap som är relevant för representanthusets riksrättsutredning", skriver ordförandena för underrättelse-, utrikes- och tillsynsutskottet i kallelsen, där de begär att Mulvaney infinner sig för att vittna på fredag.

Uppmanas inte samarbeta

Den stora frågan som utreds är om USA:s president begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom att utreda demokraten och förre vicepresidenten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset tillfälligt fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.

Vita huset har ännu inte svarat på kallelsen av Mulvaney, men Trumpregeringen har tidigare uppmanat statsanställda att inte samarbeta med utredningen – som Trump själv kallar en "häxjakt".

Vissa har ändå vittnat när de kallats till förhör av utskotten, medan andra vägrat.

I måndags offentliggjorde underrättelseutskottet utskrifter av förhör med bland andra USA:s tidigare Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch. Då framkom att hon kände och fortfarande känner sig hotad av Trump och personer i hans stab.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons