Annons

Trump underblåser falskt påstående om Harris

USA:s president Donald Trump säger att han tagit del av ett påstående om att Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris inte har rätt till posten.
USA • Publicerad 14 augusti 2020
USA:s president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset i torsdags.
USA:s president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset i torsdags.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Därmed ger han bränsle åt en grundlös anklagelse i linje med den så kallade birther-rörelsen, som försökte ifrågasätta om dåvarande presidenten Barack Obama verkligen var amerikan.

Trump tillfrågades under en presskonferens i Vita huset om hur han ser på "påståenden som cirkulerar på sociala medier" om att Harris inte är valbar.

Annons

– Jag hörde i dag att hon inte uppfyller kraven. Juristen som skrev artikeln är för övrigt en mycket meriterad, mycket kompetent jurist. Jag vet inte om det stämmer, svarade Trump.

Föddes i Kalifornien

Han tycktes syfta på en debattartikel av den konservative juristprofessorn John Eastman i tidskriften Newsweek, där han påstår att Harris inte kan bli vicepresident med anledning av hennes föräldrars medborgarskapsstatus då hon föddes.

– Jag hade utgått ifrån att Demokraterna kollat upp det innan hon blivit vald som vicepresidentkandidat, fortsatte presidenten, och tillade:

– Men det är en väldigt allvarlig. . . du säger att, man säger att, hon inte är valbar eftersom hon inte föddes i det här landet.

Harris föddes i Oakland i Kalifornien 1964, med en far från Jamaica och en mor från Indien.

"Fullständigt skitsnack"

Juristen Erwin Chemerinsky, expert på konstitutionell rätt, kallar Eastmans påstående "idiotiskt".

"I enlighet med paragraf 1 i det fjortonde tillägget (i USA:s grundlag), är alla som föds i USA medborgare i landet. Högsta domstolen har konstaterat detta sedan 1890-talet. Kamala Harris föddes i USA", skriver Chemerinsky i en kommentar till CBS News.

Laurence H Tribe, professor i konstitutionell rätt vid Harvard, beskriver Eastmans påstående som "fullständigt skitsnack".

– Jag hade helst inte ens kommenterat detta eftersom det är en så pass idiotisk teori, säger han till The New York Times.

Trump var en av de mest tongivande rösterna i den så kallade birther-rörelsen som inför och efter valet 2008 ifrågasatte om Barack Obama verkligen var amerikan. Trump medgav först hösten 2016 att Obama faktiskt är amerikan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons