Annons

Virusdrabbad Trump mötte anhängare

Efter att ha insjuknat i virussjukdomen covid-19 har USA:s president Donald Trump nu gjort sitt första officiella framträdande i Vita huset.
USA • Publicerad 10 oktober 2020
USA:s president Donald Trump talar från en balkong i Vita huset till utvalda anhängare.
USA:s president Donald Trump talar från en balkong i Vita huset till utvalda anhängare.Foto: Alex Brandon/AP/TT
USA:s president Donald Trump tar av sig munskyddet före sitt "pep talk" till sina anhängare.
USA:s president Donald Trump tar av sig munskyddet före sitt "pep talk" till sina anhängare.Foto: Alex Brandon/AP/TT

På lördagen klev Trump under stegrande jubel ut på en balkong i Vita huset med munskydd på plats. Det åkte snabbt av då han talade till en skara anhängare på gräsmattan nedanför.

– Jag mår utmärkt, hoppas ni också gör det, sade han och tackade för alla som "bett för honom" under sjukhusvistelsen.

Annons

Vita huset har ännu inte meddelat resultatet av Trumps senaste virustest, och har inte velat offentliggöra när han senast testade positivt.

Ett evenemang i Vita huset den 26 september, då Amy Coney Barrett nominerades till Högsta domstolen, har mött starka reaktioner i USA då minst tio personer, däribland presidenten själv och hans fru Melania Trump, visade sig vara smittade efteråt. Få gäster bar då munskydd, till skillnad från lördagens tillställning.

Trumps tal varade bara i cirka en kvart. Talet blev till karaktären ett "pep talk".

De konservativa anhängarna, några hundra till antalet, bar röda kepsar och turkosa tröjor. De flesta var svarta och så kallade latinos, alltså amerikaner med latinamerikanskt ursprung.

– Jag har gjort mer för de svarta än någon annan sedan Abraham Lincoln. Ingen kan säga emot det, hävdade Trump.

Abraham Lincoln blev 1861 det republikanska partiets första president. Han avskaffade slaveriet mitt under inbördeskriget (1861–1865).

För Trumps del väntar nu valmöte i Florida på måndag. Han fortsätter kampanjen i Pennsylvania på tisdag och Iowa på onsdag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons