Annons

Trump och Stoltenberg diskuterar Nato-budget

USA • Publicerad 10 november 2019
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s president Donald Trump vid ett möte i Vita huset tidigare i år. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s president Donald Trump vid ett möte i Vita huset tidigare i år. Arkivbild.Foto: Johan Falnes/NTB scanpix/TT

USA:s president Donald Trump kommer på torsdag att ta emot Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, meddelar Vita huset.

De ska diskutera hur försvarsalliansen kan "säkerställa en mer rättvis delning av bördan" vad gäller medlemmarnas försvarsutgifter, heter det i Vita husets uttalande.

Annons

Trump har tidigare kritiserat Nato-medlemmar, framför allt Tyskland, för att inte uppfylla kravet om att lägga minst motsvarande två procent av BNP på försvaret.

Sju av de 29 medlemsländerna i Nato uppfyller det målet: USA, Storbritannien, Grekland, Polen, Lettland, Litauen och Estland. Tyskland är Europas största ekonomi och det näst största Natolandet efter USA.

Trump och Stoltenberg ska även avhandla ämnen som terrorism, cybersäkerhet och hur man kan skydda kritisk infrastruktur.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons