Annons

Trump om riksrätt: Farligt för USA

Riksrätt vore farligt för USA, säger president Donald Trump i sina första framträdanden efter stormningen av kongressen och riksrättsåtalet mot honom började förberedas.
Han förnekar allt ansvar för våldet som skakat USA. Och försäkrar att han inte kommer att bli avsatt.
USA • Publicerad 12 januari 2021
USA:s president Donald Trump på tisdagen.
USA:s president Donald Trump på tisdagen.Foto: Alex Brandon/AP/TT

– Jag vill inte ha något våld, sade Donald Trump i samband med att han lämnade Vita huset för att besöka gränsmuren till Mexiko i Alamo i Texas.

– Fortsätter Nancy Pelosi (representanthusets talman) och Chuck Schumer (demokraternas ledare i senaten) att följa den vägen, tror jag att det orsakar enorm fara för vårt land och en enorm vrede.

Annons

Enligt Trump är riksrättsförberedelserna mot honom, där han anklagas för anstiftan till upplopp, en fortsättning på den "häxjakt" han ansett sig vara utsatt för, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Slår mot it-bolag

Trump förnekar allt ansvar för den attack mot kongressen som hans anhängare utförde. Stormningen den 6 januari föregicks av ett tal presidenten höll utanför Vita huset där han uppmanade demonstranterna att gå till Kapitolium och "visa styrka".

– Om man läser mitt tal . . . vad jag sade var fullständigt oklanderligt, sade Trump när han tillfrågades om sitt personliga ansvar för det inträffade.

Han fördömer dock inte attacken mot kongressen.

Presidenten, som stängts av från sociala medier som Twitter och Facebook på grund av uttalanden inför och strax efter stormningen, anser att it-jättarna har begått ett "fruktansvärt misstag".

– Det leder till stora problem och en stor fara. Stort misstag. De (it-jättarna) borde inte göra detta, säger Trump enligt CNBC.

– Men det sker alltid ett motdrag när de gör så här. Jag har aldrig bevittnat en sådan vrede som jag ser just nu, och det är fruktansvärt.

Pence sluter upp

Vicepresident Mike Pence ser inte ut att efterkomma Demokraternas krav på att han ska avsätta sin chef genom att åberopa konstitutionens 25:e tillägg. Tillägget möjliggör att presidenten kan avsättas om denne är oförmögen att sköta sitt ämbete.

Pence och Trump har träffats i Vita huset, deras första möte sedan den 6 januari då Pence valde att gå emot presidentens uppmaning att omkullkasta valresultatet – något som tros ha bidragit till händelserna i Washington DC samma dag. De har nu valt att visa upp en enad front.

Efter ankomsten till Alamo i Texas försäkrar Trump i ett tal att han inte är orolig för att regeringen avsätter honom.

Annons

– Risken för att utsättas för det 25:e tillägget är obefintlig för mig, men det kommer att slå tillbaka mot och hemsöka Joe Biden och Bidenregeringen, säger han utan att utveckla saken.

Därefter anlägger han en försonande ton

– Tiden är inne för vår nation att läka, liksom för fred, lugn och respekt för ordningsmakten, säger han.

En polis dödades och flera misshandlades brutalt under stormningen av Kapitolium.

Fakta: Riksrätt väntar

En omröstning om att inleda riksrättsprocessen är planerad att hållas på onsdagen – om Trump inte innan dess avsatts av sin egen regering.

Minst 218 ledamöter i representanthuset ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, enligt Politico, vilket är tillräckligt för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Riksrättsrättegången sker i senaten, som åtminstone en vecka till kontrolleras av Republikanerna. Senaten har dessutom just nu uppehåll i sitt arbete och samlas åter den 19 januari, dagen innan Biden ska sväras in som president.

För att Trump ska fällas i riksrättsåtalet krävs två tredjedelar av rösterna i senaten, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot presidenten.

Källa: Reuters

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons