Annons

Biden till Trump: Bra att du inte kommer

Jag kommer inte på ceremonin när Joe Biden svärs in, säger president Donald Trump.
USA • Publicerad 8 januari 2021
USA:s tillträdande president Joe Biden.
USA:s tillträdande president Joe Biden.Foto: Susan Walsh/AP/TT
USA:s president Donald Trump under ett framträdande i onsdags, före våldsamheterna vid Kapitolium (i bakgrunden) i Washington DC.
USA:s president Donald Trump under ett framträdande i onsdags, före våldsamheterna vid Kapitolium (i bakgrunden) i Washington DC.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

De två talade inte direkt med varandra.

Trump utnyttjade Twitter, som inte längre blockerar honom, för att meddela att han inte tänker närvara vid ceremonin utanför Kapitolium den 20 januari. Biden svarade via en presskonferens.

Annons

I ett filmklipp säger Trump att de som stormade kongressen "vanärade USA:s demokratis högborg" och att de bör straffas.

– En ny regering kommer att tillträda den 20 januari. Mitt fokus vänds nu till att säkerställa en smidig, ordnad och sömlös maktövergång. Det här ögonblicket kräver helande och försoning, säger Trump.

"Inte lämplig"

Biden var inte imponerad. På ett pressmöte i Delaware sade Biden att det var "bra" att Trump inte kommer; och konstaterade att Trump "inte är lämplig att styra".

– Han är en pinsamhet för landet.

Men, fortsatte Biden, det är upp till kongressen att besluta om Trumps framtid de närmaste knappa två veckorna till maktövertagandet.

– Vicepresident Mike Pence är välkommen, sade Biden med hänvisning till amerikansk tradition.

Bidens presskonferens sändes av flera tv-bolag. Trump är delvis hänvisad till sociala medier, om de tillåter hans inlägg.

Twitter meddelar att man löpande utvärderar Trumps tillgång till sitt konto.

Facebook förlänger

Facebook har dock låst presidentens konto på obestämd tid.

Facebookchefen Mark Zuckerberg uppger att företaget ser alltför stora risker med att öppna Trumps konton på Facebook och Instagram.

Videoplattformen Twitch har stängt av nya videoströmningar från ett Trumpkonto och videoappen Tiktok har stoppat klipp med talet Trump höll till anhängare före stormningen av kongressen. Snapchat blockerar Trump på grund av presidentens retorik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons