Annons

Trump: "Visst kommer jag att" lämna

För första gången säger Donald Trump nu att han kommer att lämna Vita huset om elektorerna röstar fram Joe Biden som USA:s president.
USA • Publicerad 27 november 2020
Donald Trump vid torsdagens pressträff.
Donald Trump vid torsdagens pressträff.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

– Visst kommer jag att göra det – och det vet ni, svarade Trump när han för första gången efter valförlusten svarade på journalisters frågor.

Uttalandet kom i samband med USA:s firande av sin tacksägelsedag, Thanksgiving, i samband med en frågestund i Vita huset. Det är det närmaste ett medgivande om att han kommer att acceptera en valförlust som Trump hittills har yppat.

Hävdar valfusk

Annons

Efter det fortsatte emellertid den republikanske presidenten att hävda att valet har präglats av fusk och att elektorerna gör ett misstag om de röstar fram Biden.

– Det här valet var ett omfattande bedrägeri, insisterade Trump, dock utan att hänvisa till några konkreta exempel på röstfusk.

Han tillade att det därför kommer att kännas tufft för honom att erkänna en valförlust.

– Det kommer att vara väldigt svårt att ge upp, medgav Trump.

I presidentvalet den 3 november kammade demokraten Joe Biden hem 306 elektorer, medan Trump skrapade ihop 232, från landets 50 delstater. Den 14 december röstar elektorerna och utser formellt USA:s näste president, som tillträder den 20 januari. Trump ville under frågestunden inte säga ifall han kommer att medverka när Biden svärs in som president, vilket en avgående president förväntas göra.

Avvisade stämningar

Trump har sedan presidentvalet försökt att bestrida valresultatet i domstol i flera delstater. Hans anklagelser om att det bland annat har förekommit felaktigheter i rösträknandet och att stora mängder ogiltiga röster har räknats har dock inte bevisats, bland annat avslog en federal distriktsdomstol i Pennsylvania den 21 november en stämning från Trumpkampanjen, som ville ogiltigförklara miljontals poströster.

Tidigare i veckan inleddes maktövergången formellt, i och med att myndigheten GSA godkände att pengar delas ut till den tillträdande presidenten Joe Biden. Det skedde med Trumps godkännande.

Nästa steg i USA:s valprocess

8 december: Kallas i USA för Safe harbor day. All rösträkning och fastslagning av resultaten ska vara klart i delstaterna och elektorerna utses.

14 december: Medlemmarna i elektorskollegiet möts i delstatshuvudstäderna för att formellt rösta på en president och en vicepresident.

6 januari: Representanthuset och senaten möts för att räkna elektorsrösterna.

20 januari: Den avgående presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Den nye presidenten svär ämbetseden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons