Trump: Jag kanske ställer upp igen

Donald Trump som president om fyra år igen? I sitt tal på den konservativa CPAC-konferensen öppnade den förre presidenten för att kandidera.
Däremot tänker han inte starta ett nytt parti.
USA • Publicerad 1 mars 2021
USA:s förre president Donald Trump under sitt tal i Orlando, Florida.
USA:s förre president Donald Trump under sitt tal i Orlando, Florida.Foto: John Raoux/AP/TT

Donald Trump vann valet. Demokraternas styre kommer att leda till kommunism i USA. Republikanerna måste stå upp mot politisk korrekthet.

Den som väntat på ett nytt tonläge från USA:s förre president när denne gjorde sitt första offentliga framträdande sedan han lämnade Vita huset i januari blev nog besviken när han stod på scenen i Orlando.

Det blev antagligen även de som väntade på någon explosiv nyhet. Donald Trump bjöd på många ord men inte så mycket nytt.

Entusiasmen från åhörarna på CPAC-konferensen gick dock inte att ta miste på. Massorna skanderade "USA, USA, USA!" när Trump äntrade scenen pussade den amerikanska flaggan innan han tog till orda och sedan även fler gånger under själva talet.

– Saknar ni mig?, inledde Trump.

– Vi påbörjade den här resan för fyra år sedan. Och den är långt ifrån över.

"Slå dem en tredje gång"

Trump lovade att "fortsätta att kämpa vid er sida" och lade ut texten om alla olyckor som olaglig migration för med sig. Han fortsatte sitt tal med att kritisera efterträdaren Joe Bidens politik och att hylla sin egen tid vid makten.

– Han kommer att förlora Vita huset om exakt fyra år, sade Trump och upprepade sedan det inkorrekta påståendet att han själv vann i det senaste valet och levererade samtidigt en publikfriare i en och samma mening:

– Jag kanske till och med bestämmer mig för att ställa upp och slå dem en tredje gång.

Senare i talet flörtade han åter med tanken.

– Med er hjälp kommer vi att ta tillbaka representanthuset, vi kommer att vinna tillbaka senaten och en republikansk president kommer att göra triumfartad återkomst till Vita huset. Jag undrar vem det blir?, sade han och log.

– Vem, vem, vem kan det vara, det undrar jag.

Jublet var lika högt som senare burop när Trump tog upp Bidens beslut att låta USA återinträda i Parisavtalet och bli medlem i WHO igen.

"Vi bildar inte nya partier"

Rykten har förekommit om att Trump skulle vilja starta ett nytt parti och därmed bryta från Republikanerna, men åter i rampljuset underströk Trump att han vill se Republikanerna enas:

– Vi bildar inte nya partier. Vi har det republikanska partiet. Det kommer att enas och bli starkare än det någonsin varit. Jag kommer inte att starta ett nytt parti.

Trump – avstängd från Twitter på livstid och med flera brottsutredningar hängande över sig – har hållit låg profil sedan han checkade ut från Vita huset den 20 januari. Talet var hans första större framträdande i offentlig miljö sedan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

Den årliga Conservative Political Action Conference samlar politiker, finansiärer, tänkare och mediepersonligheter från den politiska högern. Det var på ett sådant möte som affärsmannen Trump tog sitt första stora kliv mot politiken 2011.

Pence och McConnell inte där

Dagen efter att det stod klart att Trump skulle medverka på konferensen meddelades att hans vicepresident Mike Pence avböjt att hålla tal. Deras relation har krisat sedan Pence vägrade att agera för att stoppa kongressens fastställande av Joe Bidens valseger.

Inte heller senatsledaren Mitch McConnell, som trots frikännandet i riksrätten menar att Trump bär "praktiskt och moraliskt" ansvar för stormningen, var på plats i Orlando.

De två högt uppsatta republikanernas frånvaro – och Trumps närvaro – tolkas av vissa som en fingervisning om vilken väg partiet kan komma att ta framöver.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.