Annons

"Trump har överträffat mina förväntningar"

Presidentens handlingskraft. Hans abortmotstånd. Den bubblande ekonomin.
Skälen är många när anhängare till Donald Trump i Ohio berättar varför de tror och hoppas att USA:s president väljs om i november 2020.
USA • Publicerad 9 november 2019
Republikanerna Barbara Burkard, Lori Viars och Linda Burke som jobbar lokalt åt partiet i Ohio.
Republikanerna Barbara Burkard, Lori Viars och Linda Burke som jobbar lokalt åt partiet i Ohio.Foto: Pontus Lundahl/TT

När opinionsmätningar som visar att Trump tappar stöd bland vita, kvinnliga väljare kommer på tal skrattar de.

– Inte här i alla fall, säger de med en mun.

Annons

TT har mött tre Trumpväljare i sydvästra Ohio och frågat dem om deras syn på det politiska läget ett år före presidentvalet.

Lori Viars, styrelseordförande för Republikanerna i länet Warren County. Driver ett antal kampanjer för lokala republikanska politiker. Har alltid varit politiskt konservativ och uttalad abortmotståndare.

– Läget i USA är så mycket bättre med president Trump. Siffrorna ljuger inte, för första gången i historien sjunker arbetslösheten bland svarta, kvinnor och spansktalande. Jag brukar tänka på det så här: Om du är i behov av en hjärtoperation, visst väljer du då den bästa hjärtkirurgen i landet trots att han har varit gift tre gånger och emellanåt är oförskämd eller säger något oanständigt?

Hur ser du på hans retorik?

– Jag tycker inte om när han använder fula ord och jag anser att han gör det allt mindre. Vår liberala press hatar Trump, de gör det hela större än det är. Om någon enbart bedömde dig efter dina värsta stunder, när du röt på dina barn eller din man, skulle inte du framstå som fruktansvärd? Så gör pressen mot honom – trots att han gör ett fantastiskt jobb och bryr sig så mycket om vår militär, våra poliser, brandmän och arbetare.

Vissa opinionsmätningar pekar på att Trumps stöd minskar bland kvinnor i förorterna, hur ser du på det?

– Haha. De sade samma sak före valet 2016, då trodde de att Hillary Clinton hade segern som i en liten ask. Det är därför de (Demokraterna) beter sig så illa nu, de förlorade när de inte väntade sig det vilket gjorde dem ursinniga. Jag måste säga att vi (Republikanerna) är det jämlika partiet. Vi bryr oss inte om kön, vi bryr oss om värderingar.

– Och min känsla är att det är tvärtom. Folk som jag, som vid det förra valet enbart röstade på Donald Trump för att han var bättre än Hillary Clinton, är entusiastiska nu. Även om vissa inte gillar hans personlighet eller stil så ser de att folk får jobb nu.

Så ert lokala parti har inte haft några avhopp?

Annons

– Inte som jag känner till. Däremot ringde en dam häromdagen och undrade om hon kunde komma över och fylla i en blankett och gå med i Republikanerna. Hon sade att Demokraterna rört sig så långt mot den politiska vänstern att hon inte kände sig hemma i partiet längre.

Många i Europa är upprörda över att Donald Trump backade ur Parisavtalet om klimatet. Vad tycker du?

– Alla tror inte på klimatförändringarna, folk som förespråkar sådana tror också att det finns 96 olika kön. Nuförtiden kan man ju inte ens räkna med att meteorologen har rätt om väderprognosen för måndag morgon.

Vad tror du om nästa års presidentval?

– Donald Trump vinner, med större marginal än förra gången. Det säger jag inte bara för att haussa honom, jag tror verkligen att det blir så.

Barbara Burkard, politiskt aktiv pensionär som tidigare arbetat vid en handelsträdgård. Nu styrelseledamot i Republikanernas centralkommitté i länet Warren County.

– I USA i dag finns ett förnyat intresse för att återupprätta vårt land, i enlighet med de principer som det grundades på. Ett skäl till att jag och många andra stödjer president Trump är att han står upp för vår grundlag och våra värderingar.

Hur mer exakt skulle du beskriva dessa värderingar?

– Grundlagen bygger på vår judisk-kristna tro, även om den inte utesluter andra religioner. Den har sin grund i respekt för människor och att vi hedrar Gud, hemlandet och våra lagar. Alla, oavsett religion, anser ju att mord är fel. Ändå föds bebisar levande för att sedan dödas i dagens USA (här syftar Burkard på fall med mycket sena aborter som är väldigt ovanliga, reds anm).

Annons

Har du alltid varit för Donald Trump?

– Nej, men Trump har överträffat mina förväntningar. Han vill skydda folket. Jag håller med honom om gränsmuren. Vi vill att invandrare kommer hit men det måste ske lagligt.

Hur har ditt liv ändrats sedan Trump blev president?

– Ekonomin är så mycket bättre och folk omkring oss får jobb. Han har gjort delar av vårt land lyckligare, med undantag för det skräp man ser på tv och de arga på östkusten. Han gör allt han sade att han skulle vilket är ovanligt, få politiker levererar på sina löften.

Många i Europa reagerar på hans språk och personangrepp. Vad tycker du?

– Tja, han är den han är, han har ju jobbat med byggarbetare och gäng i New York. Jag gillar inte vissa delar av språket, men jag uppskattar att han inte försöker förställa sig. Och det är skillnad på vad han säger och vad han gör. Donald Trump är en krigare.

– Dessutom, när han säger sådant som "lås in henne" (om Hillary Clinton) så jublar halva Mellanvästern eftersom vi sett så mycket maktmissbruk.

I Sverige minns många inspelningen där Donald Trump sade att han kunde göra vad han ville med vackra kvinnor inklusive "ta dem i fittan". Hur reagerade du på den?

– Det är ett fruktansvärt uttryck. Men det var flera år sedan. Jag tror på förlåtelse och att man kan förändras. Jag har inte hört honom säga något sådant som president. Donald Trump har inte levt som en präst men det har inte heller många andra presidenter, som Bill Clinton.

Och när han kallade vissa länder, bland annat afrikanska, för "skithålsländer"?

Annons

– Det är fullkomligt sant. Han pratade inte om folken utan vad de korrupta ledarna gjort med länderna. Jag känner människor som bott i Zimbabwe och Sydafrika och vet att dessa länder förstörts av sina ledare.

Linda Burke, republikansk vice borgmästare i den lilla staden South Lebanon. Har tidigare varit medföljande till sin man när han var marinkårsofficer och stationerad i bland annat Japan och Europa.

– Som land går vi äntligen åt rätt håll. Arbetslösheten är låg och lönerna går upp, det kan man inte säga något om. Jag står bakom presidenten för hans ekonomiska politik och hans stöd för oss abortmotståndare. Jag vet att han har vacklat, han har varit både för och emot abort. Men som president har han ändå hjälpt vår rörelse bland annat genom domartillsättningar.

Vad tycker du om hans twittrande?

– När han är burdus eller sparkar på sådana som ligger så kryper det i mig. Jag vill att vi ska vara hövliga mot varandra, att människor med olika åsikter ska kunna mötas runt samma bord. Polariseringen nu har nått en nivå som jag inte sett under mina 20 år i politiken. Men jag tänker samtidigt inte säga att han (Trump) ska sluta, i vissa fall är det uppriktigheten som gör att folk dras till honom. Och jag ser att han gör det som många andra politiker lovat men inte agerat på.

Till exempel vad?

– Han agerar på arbetslösheten, han är hård mot dem som vi ser som fiender och terrorister. Tidigare var vårt land på väg i mer global riktning, nu har det saktats ner och vi har blivit mer tydliga kring vilka vi är och hur unikt Amerika är. Jag vet att dagens ekonomi är global, men när vi verkar i den är det viktigt att vi inte förlorar vår identitet.

Så hur skulle du sammanfatta din syn på president Trump?

– Den är positiv. Ibland är han inte så polerad men man får tänka på hans bakgrund. Och jag förstår honom, han har varit under attack sedan han blev president. Vi kommer aldrig att komma vidare i USA om vi bara fortsätter att attackera varandra. Demokraterna har gått så mycket till vänster och vissa republikaner mot extremhögern, vi måste hitta gemensam mark.

Annons

Har du själv demokratiska vänner?

– Ja och det händer att vi kan ha ett hövligt samtal om politik. Men min yngste bror pratar inte med mig längre. Han brukade vara konservativ men har ändrat sig. Han ville att jag skulle fördöma Donald Trump. Jag älskar min bror och hoppas att vi hittar tillbaka till varandra någon dag.

Finns det något presidenten skulle kunna göra som skulle få dig att ändra åsikt om honom?

– Nja, om jag kände att det handlade om fanatism, om han gjorde något opassande direkt gentemot en minoritet skulle jag ha svårt att stödja honom.

Han har ju kallat mexikaner för kriminella och våldtäktsmän?

– Ja, men det var innan jag började stödja honom. Om sådana ord skulle manifestera sig i politik, det skulle kunna vara avgörande för mig.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons