1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trudeau knäböjde mot rasism och polisvåld

Tusentals demonstranter som samlats utanför Kanadas parlament för att protestera mot rasism och polisbrutalitet fick under fredagen sällskap av premiärminister Justin Trudeau.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau ställde sig på ett knä för att visa sitt stöd till de demonstranter som protesterar mot rasism och polisbrutalitet.
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

I åtta minuter och 46 sekunder, lika länge som en polisman tryckte sitt knä mot George Floyds nacke, stod Trudeau tyst på knä tillsammans med övriga demonstranter, rapporterar CBC News.

Premiärministern anslöt sig till folksamlingen iklädd svart munskydd och omgavs av säkerhetsvakter. Han lyssnade på talarna och gick flera gånger ner på knä och lade handen på hjärtat, en gest som i USA används för att demonstrera mot polisvåld att rasism mot svarta.

Demonstrationen anordnades till stöd för de omfattande protesterna i USA efter Floyds död förra veckan. Premiärministern höll en "Black lives matter"-tröja och jublade och applåderade tillsammans med demonstranterna, men talade inte själv.

– Alldeles för många kanadensare känner rädsla och ångest vid åsynen av poliser, sade Trudeau vid sin dagliga presskonferens tidigare under dagen och fortsatte:

– De senaste veckorna har vi sett många kanadensare som plötsligt kommit till insikt om att den diskriminering som många av våra medborgare utsätts för måste upphöra.

I tisdags uppmärksammades Trudeau för att ha stått tyst i 20 sekunder efter att ha fått en fråga från en journalist om USA:s president Donald Trumps hot om att använda militären mot demonstranter. Efter den till synes långa betänketiden sade premiärministern till slut:

– Vi ser alla med förskräckelse och bestörtning vad som händer i USA. Nu är det dags att lyssna, förena människor och lära oss om de orättvisor som fortsätter, trots att det har gjorts framsteg under flera år och decennier.

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Öland

Många intresserade av Tribergas förödande brand

Intresset från lokalinvånarna vart stort när hembygdsföreningen bjöd in till vandring i brandens spår, 100 år efter att den inträffade.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”