GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trudeau: Behövde hålla kanadensarna säkra

Kanadas premiärminister Justin Trudeau frågades ut om landets användning av undantagslagar tidigare i år.
Som väntat försvarade han tilltaget.
Kanada • Publicerad 25 november 2022
Kanadas premiärminister Justin Trudeau frågades ut om landets användning av undantagslagar under de omfattande lastbilsprotesterna tidigare i år.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau frågades ut om landets användning av undantagslagar under de omfattande lastbilsprotesterna tidigare i år.Foto: Adrian Wyld/AP/TT

De tillfälliga lagarna – som bland annat gav regeringen omfattande befogenheter att återskapa ordning – infördes när Ottawa belägrades av demonstranter i hundratals lastbilar som i tre veckor i början av året lamslog de centrala delarna av kanadensiska huvudstaden.

Protesterna handlade om landets covidrestriktioner.

Risk för eskalering

I sitt vittnesmål säger Trudeau att polisen var orolig för att demonstranterna skulle samla på sig vapen.

Samtidigt säger han att demonstranterna betedde sig våldsamt, och att spänningarna ökade ytterligare när motprotester uppstod.

Enligt Trudeau fanns det en risk för att situationen skulle eskalera.

– Vi behövde göra något för att hålla kanadensarna säkra, säger premiärministern och konstaterar att det var det enda rätta att använda undantagslagarna.

Exploderande krutdurk

Den kommitté som utreder händelserna har redan hört bland annat poliser, demonstranter och Ottawabor.

– Det var en krutdurk som kunde explodera när som helst. Det var inte en familjefestival, säger Peter Sloly, tidigare polischef i Ottawa.

Han sade upp sig i samband med oroligheterna och har berättat för kommittén att det var på grund av brister inom polisorganisationen under den tiden.

– Det var för kallt och det var för mycket. Men de gjorde sitt bästa, säger Sloly.

Protestorganisatörerna har gett en annorlunda bild av vad som hände. De säger att deras agerande var en legitim protest mot en "ond" politik och beskriver en festlig stämning utanför parlamentet med badtunnor, hoppborgar och grillning.

– Vi var inte där för att störa invånarna, Vi var där för att göra våra röster hörda, säger lastbilschauffören Brigitte Belton.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.