1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tror på svenskt VM-guld om fyra år

Om fyra år kan Sverige ta VM-guld i fotboll.
Det säger Calle Barrling, tidigare F19- och U23-förbundskapten, som ser två särskilt talangfulla årskullar ta över landslaget.
Ronja Aronsson och Rebecka Blomqvist, båda A-landslagsdebutanter, under torsdagens svenska träning på Gutavallen i Visby.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rubensson är född 1993 och var med när Sverige tog guld i F19-EM 2012. Det var också i dag etablerade A-landslagsspelare som Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Hanna Glas och Lina Hurtig (född 1995).

Bakom veteraner som Hedvig Lindahl och Caroline Seger är 93-generationen den nya stommen i det landslag som i somras tog ett oväntat VM-brons i Frankrike. Och nu börjar också nästa gyllene årskull synas allt oftare på de blågula samlingarna.

Två nya namn

– Det är första gången som jag är med i A-landslaget men det är många som jag har stött på tidigare. Det är som en trygghet att man har träffat varandra tidigare. När man skulle träffa alla så var det väl i alla fall åtta stycken som jag har spelat med tidigare, säger Piteåbacken Ronja Aronsson inför tisdagens EM-kvalmatch mot Lettland.

Hon och Göteborgsanfallaren Rebecka Blomqvist är de senaste två i raden av spelare som vann F19-EM 2015, som tar en plats i A-landslaget. Där finns sedan tidigare spelare som Nathalie Björn, Julia Zigiotti Olme och Stina Blackstenius. Även målvakten Zecira Musovic var en del av det framgångsrika landslaget, men stoppades av sin klubb Rosengård från själva mästerskapet.

Förutom Blackstenius är samtliga ovan födda 1997 – en särskilt talangfull årskull, enligt dåvarande F19-förbundskaptenen Calle Barrling.

– Det är årgång som har stuckit ut. De är extremt talangfulla, det är de som har börjat droppa in i A-landslaget en efter en, säger Calle Barrling.

Uppsjö av talanger

Och det finns många fler 97:or som knackar på dörren: Vittsjös Michelle De Jongh, nyblivna Manchester United-proffset Lotta Ökvist, Linköpingsduon Filippa Angeldal och Emma Holmgren samt Rosengårds Johanna Rytting Kaneryd, för att nämna några. Dessutom finns 96:or som Tove Almqvist och Anna Oscarsson, som båda var med i guldlaget 2015 och som redan har fått chansen i A-landslagssammanhang.

Den återväxten, kombinerat med generation Rubensson, gör att Calle Barrling ser framtida möjligheter för Sverige att uppnå mer än ett VM-brons.

– Jag tror att chanserna att vinna ett VM-guld aldrig har varit så stora om man tittar fyra år framåt i tiden. Om du slår ihop de här årgångarna så går det inte annat än att se ljust på spelarsidan, säger Calle Barrling.

Fullt ös

Framför allt 97-generationen hade en särskild förmåga att njuta av ögonblicket, att bekymmerslöst gå in i de mest pressade situationer, minns han. De egenskaperna ser även Elin Rubensson.

– Ja, det har han nog en poäng i. Alla tar för sig väldigt mycket, de går inte runt och är rädda utan det är fullt ös på träningarna och de visar att de vill vara här, säger Elin Rubensson.

– Både vår och den andra årskullen har vunnit F19-EM, och bara det visar att det finns väldigt många duktiga spelare. Det är kul att så många har tagit sig hela vägen och är här.

Rebecka Blomqvist har längtat efter att få chansen i A-landslaget, särskilt efter att ha sett flera av guldkompisarna från 2015 ta plats. Nu hoppas 22-åringen vara i landslaget för att stanna, och tror också på en ljus framtid för Sverige.

– Vi är ändå ett ganska ungt landslag, och det är så klart väldigt spännande att se. Det är kul att se, både för oss och för de som var med 2012, att det lönar sig att prestera i ungdomslandslagen, säger Rebecka Blomqvist.

Läs mer

Hultsfred

Virserum: Mindre markbrand efter åsknedslag

Enligt larmet slog åskan ned i går och det ska nu pyra i backen.

Kalmar

Kalmar: Trafikljus förstört efter smitningsolycka

Under natten larmades polis till korsningen Norra vägen/Funkabovägen.

Nyheter

Blekinge: Skärgårdsbåt på grund – 55 personer evakuerades

Ingen uppges vara skadad.

Torsås

Privat förskola etablerar sig i Torsås

Kommunen: ”Vi får mycket positiva vibbar från näringslivet.”

Kalmar

Dömd för barnporrbrott – kvar i politiken: ”Ska titta på det”

Tingsrätten anser att han aktivt har sökt efter materialet.

Öland

Efter dödsolyckan – vill se övergångsställe vid Brovägen

"Vågar inte korsa vägen gåendes eller med cykel.”