Annons

Tror du att du smittats – gör så här

Håll dig hemma och ring sjukvården. Det är rådet från Folkhälsomyndigheten om du fått feber och kan ha smittats av det nya coronaviruset.
Coronaviruset • Publicerad 8 mars 2020
Misstänker du att du smittats av nya coronaviruset? Då ska du hålla dig hemma och ringa 1177. Arkivbild.
Misstänker du att du smittats av nya coronaviruset? Då ska du hålla dig hemma och ringa 1177. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Råden gäller för dem som har symtom som feber och andningssvårigheter och varit i en riskzon eller haft närkontakt med någon som smittats av coronaviruset.

– Har man varit i ett område där det pågår smittspridning och inom 14 dagar efter det att man kommit hem börjar känna sig hängig, febrig och så vidare, så ska man stanna hemma och träffa så få som möjligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Blir man inte bättre ska man ringa 1177 Vårdguiden.

– Då får du veta hur du i just ditt sjukhusområde på bästa sätt kan ta dig till sjukvården. De gör sedan bedömning om det behövs en provtagning, säger Tegnell.

Känsligt på akuten

– För att inte riskera att smitta fler i den miljön där det finns många som är ganska känsliga, säger Tegnell.

Men när behöver man egentligen vara orolig för att ha blivit smittad?

Det är om du har feber, hosta eller andningsvårigheter och har varit i ett utbrottsdrabbat område 14 dagar innan symtomen visat sig. Det gäller resor inom Kina (utom Hongkong och Macao), Sydkorea, Iran och norra Italien.

Smittorisken gäller också personer med symtom som haft nära kontakt med någon annan smittad.

Har du inte utsatts för smittorisk men ändå känner influensasymtom är det de vanliga råden för influensa som gäller som vanligt. Var hemma från jobbet, vila och ta febernedsättande.

Nysningar smittar

Coronaviruset smittar genom så kallad droppsmitta, och för att få viruset måste du ha nära kontakt med någon som redan är smittad. Nära kontakt innebär kontakt ansikte mot ansikte på mindre än två meter, eller att man vistats i ett slutet rum med en smittad person med symtom till exempel.

– Man har viruset i sin saliv eller slemhinnor och det kommer ut när man hostar och nyser men når inte speciellt långt. Det är om man bor tillsammans eller sitter i möten tillsammans under längre stunder. Den normala smittvägen är inte i snabba kontakter som i tunnelbanan eller om någon går förbi på stan, säger Tegnell.

Rättelse: I en tidigare version fanns felaktigheter i beskrivningen av vilka områden inom Kina råden gäller.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons